Úterý, 19. března 2024

Čistý vzduch ve školách není jen sen - řešení nabízí rekuperace vzduchu

Čistý vzduch ve školách není jen sen - řešení nabízí rekuperace vzduchu

Nová studie[1] odhalila, že v českých školách se nevětrá. Množství nebezpečného oxidu uhličitého v některých případech dokonce překročilo až třikrát povolenou koncentraci. Školy se však brání: "Snažíme se jen ochránit své žáky před venkovním smogem, hlukem a nečistotami." Jak uniknout z bludného kruhu? Komplexním řešením problému je využití tzv. rekuperace - řízeného větrání se zpětným ziskem tepla.

Podle odborníků bychom měli větrat každé dvě hodiny na 3-5 minut. A to bez ohledu na den, či noc. Ačkoli kvalitní čerstvý vzduch je pro život nepostradatelný a velmi významně ovlivňuje koncentraci a míru únavy organismu, zajištění pravidelného větrání je mnohdy problémem. Výjimkou v tomto nejsou ani školská zařízení. Právě zde by přitom měl být kladen maximální důraz na zajištění kvalitního vnitřního prostředí, které podpoří kognitivní výkony dětí a mladých lidí a zároveň posílí jejich schopnost efektivně přijímat a zpracovávat nové informace.

Instalace větracích jednotek s rekuperací odpadního tepla přináší průlom v přístupu k zajištění komfortního vnitřního prostředí v místnostech. Výsledkem je totiž vynikající kvalita vzduchu při minimálních tepelných ztrátách. Zatímco čerstvý a čistý vzduch je nepřetržitě přiváděn do místnosti, odpadní "použitý" vzduch je zároveň odváděn pryč. To jediné, co po něm pak zbyde, je teplo, které efektivně předá novému čerstvému vzduchu.

Barbora Hrdinová, specialistka z firmy ThermWet s.r.o., dodává: "Problematika větrání ve školách velice dobře kopíruje situaci v současném stavebnictví obecně. Zateplení a výměnu oken, které má zjednodušeně řečeno udržet teplo v domě, musí automaticky doprovázet inteligentně a úsporně vyřešené větrání. Hluk a smog z ulice, mráz i prašnost jsou v jasné kolizi s tradičním větráním okny v zatěsněném objektu. Rekuperace vzduchu je tak jedinou a hlavně účinnou cestou, jak zajistit v moderních domech trvalý přístup čerstvého vzduchu bez ztráty tepla a bez všech dalších negativních vlastností, jakými je třeba průvan."

[1] Studie "Mikroklima ve veřejných budovách jako důvod instalace rekuperace" je dostupná na http://www.e-c.cz/download1.php?id=131.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů