Pátek, 19. dubna 2024

Letecké společnosti se na Ruzyni pošesté utkají o titul Nejtišší dopravce

Letecké společnosti se na Ruzyni pošesté utkají o titul Nejtišší dopravce

Letiště Praha ve spolupráci s městskou částí Praha 6 zahájili už 6. ročník soutěže Nejtišší dopravce na Letišti Praha, která se koná od června do října 2012, tedy v období, kdy je letecký provoz na Ruzyni nejintenzivnější.Informovala mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Letiště Praha do hodnocení zařadilo deset leteckých společností (České aerolinie, Travel Service, Lufthansa, easyJet, Air France, Wizz Air, Holidays Czech Airlines, SWISS, British Airways a Aeroflot), které v roce 2012 létají na ruzyňské letiště nejčastěji, do kategorie proudových a tři aerolinky (České aerolinie, Central Connect Airlines, Austrian Airlines) budou soutěžit v kategorii turbovrtulových letadel.

Pro vyhodnocení soutěže je využíván nejmodernější monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí ANOMS8. Monitorovací systém ANOMS8 nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic (včetně 13 meteorologických stanic), dvě mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Měřící stanice jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí letiště Praha/Ruzyně tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu i v době generální opravy hlavní dráhy.

Kritéria soutěže odrážejí dlouhodobý pozitivní vliv na akustickou situaci okolí letiště. Hodnotí se například hladina hluku při příletu a vzletu nebo efektivní využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla.

"Maximální dodržování hlukových limitů a jejich monitorování je jednou z našich priorit a také jedním z důvodů, proč se naše letiště získává pro svůj přístup řadu ocenění. Také v letošním roce usilujeme o co nejlepší výsledky, proto byla pravidla uzpůsobena tak, aby zohledňovala provoz v době generální opravy hlavní dráhy," prohlásil ředitel Letiště Praha Jiří Pos.

"S Letištěm Praha spolupracujeme dlouhodobě a obzvláště nás těší projekty přispívající k zlepšování životního prostředí. Soutěž Nejtišší dopravce je přesně tím typem takového aktivity," dodala Adéla Veverková, vedoucí oddělení Kanceláře starostky MČ Praha 6.

Konečné výsledky letošního ročníku budou známy do konce listopadu 2012.

Letiště Praha v roce 2011 odbavilo 11,8 milionu cestujících. Ve stejném roce získalo cenu Eagle Award od asociace IATA za nejvíce se rozvíjející letiště světa. Cestující mají v letní letové sezóně 2012 k dispozici nabídku 48 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 121 destinacemi po celém světě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů