Sobota, 20. dubna 2024

V srdci Jizerských hor otevřeli vyhlídku na rašeliniště

V srdci Jizerských hor otevřeli vyhlídku na rašeliniště

Po necelém roce je pro turisty znovu přístupné rašeliniště Na Čihadle, které je považováno za srdce Jizerských hor. Jizersko-ještědský horský spolek tam dnes otevřel novou vyhlídku s dvěma povalovými chodníky. Na ně se dostanou i vozíčkáři. ČTK to dnes řekl předseda spolku Pavel Vonička.

Vyhlídka Na Čihadlech stojí u Štolpišské silnice. "Denně tudy o víkendu projde nebo projede na kole dva až tři tisíce turistů," uvedl Jiří Hušek z CHKO Jizerské hory. "Je to jizerský Václavák," dodal.

S tím souhlasí i krajský ředitel Lesů ČR v Libereckém kraji Ludvík Říčař. "Čihadla jsou symbolem Jizerských hor a rašelinišť a je dobře, že tímto projektem jsou znovu zpřístupněné. Návštěvníci se mohou dostat přímo k rašeliništím a neuškodí přírodě," uvedl Říčař.

První rozhlednu na okraji vrcholového rašeliniště postavili v roce 1976 dobrovolní strážci. "Stavěli ji za drsných podmínek v listopadu při sněhové bouři," zavzpomínal Vonička. První vyhlídka vydržela zhruba 20 let, další postavili v roce 1999. "Zbourat jsme ji museli loni. Pro turisty už byla nebezpečná, základové kůly v rašelině byly uhnilé," vysvětlil Vonička. Současná rozhledna by podle jeho odhadu měla vydržet déle, minimálně čtvrt století. "Předchozí se stavěly ze smrkového dřeva, tentokrát jsme použili dub," upřesnil.

Na výstavbu čtyřmetrové rozhledny získal spolek evropskou dotaci z operačního programu životní prostředí. Díky dotaci mohli také kompletně vyměnit rozbité dřevěné oplocení čtyřhektarové přírodní rezervace. Jsou tam i nové dřevěné stojany na kola a lavičky. Projekt si vyžádal 721.000 Kč, čtvrt milionu korun se použilo na výstavbu rozhledny. "Získali jsme dotaci na další projekt, příští rok budeme opravovat povalový chodník přes známé rašeliniště Černá jezírka ve východní části Jizerek," dodal Vonička.

Rašeliniště Na Čihadlech je největší přirozenou vodní plochou v Jizerských horách. Nachází se v sedle mezi Smědavskou a Černou horou. Své jméno získalo podle čihařů, kteří zde lovili ptáky pro zámeckou kuchyň na frýdlantském panství. Rašeliniště je místy až čtyři metry hluboké a je zvláštní i tím, že zde nerostou původní kleče, ale zakrslé smrky staré i několik stovek let.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů