Úterý, 23. dubna 2024

O titul Alej roku už soupeří tucet stromořadí. Nominujte další

O titul Alej roku už soupeří tucet stromořadí. Nominujte další

Dvanáct různých alejí už nominovali lidé v anketě Alej roku, jejíž druhý ročních letos vyhlásilo sdružení Arnika. Nejvíce - celkem tři aleje - soutěží v Jihočeském kraji, naopak třeba v Praze, v Ústeckém, Moravskoslezském nebo Zlínském kraji zatím nebylo přihlášeno žádné stromořadí. Lidé ale se stále mohou ankety zúčastnit. Nominace totiž končí až 30. září. Třeba o následujícím víkendu či při svých letních toulkách českou a moravskou krajinou mohou výletníci fotit a soutěžit o hodnotné ceny. Loni veřejnost vybírala vítěznou alej z 53 stromořadí po celém území republiky.

V Plzeňském kraji už je nominována rokycanská Alej na Práchovně. "Tato alej byla vysazena již roku 1830. V současnosti je zde necelá stovka stromů, z toho asi dvě desítky jsou stromy z původní aleje. Ostatní stromy jsou novější, zejména z období první republiky. Z původní aleje se dochovaly hlavně duby a také jeden jírovec, patrně největší svého druhu na Rokycansku. Obvody kmenů těchto stromů se blíží čtyřem metrům. Dále jsou v aleji zastoupeny lípy, olše, jasany a různé druhy javorů. Do aleje jsou i nadále doplňovány nové stromky. V roce 2011 byla většina stromů v aleji odborně ošetřena," přibližuje historii stromořadí Jan Sedláček, který alej do ankety nominoval.

Fotografie aleje jsou k dispozici na arnika.org

Nejpopulárnější alej vyberou svým hlasováním na internetu sami lidé - tato část ankety bude spuštěna v říjnu. Do letošního ročníku připravila Arnika novinku. Vyhlašovat se budou vítězná stromořadí také v jednotlivých krajích. Ti, kdo je do soutěže navrhnou, získají novou knihu spisovatelky Marie Hruškové o alejích a další pěkné dárky. Vedle kvalitní fotografie je povinnou součástí nominace také zdůvodnění, proč si ta která alej zaslouží ocenění. Znovu mohou lidé nominovat i aleje, které soutěžily a nevyhrály v loňském ročníku soutěžní ankety.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit "svou" alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy od Centra FotoŠkoda, nová kniha o českých a moravských alejích od spisovatelky Marie Hruškové, jejíž vydání připravuje nakladatelství Mladá fronta na podzim, drobné dárky od společnosti Dřevotvar nebo publikace Arniky o stromech. Aktuální informace o anketě budou po celou dobu v jednotlivých regionech přinášet Deníky z vydavatelství Vltava-Labe-Press. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne koncem listopadu 2012.

V loňském ročníku ankety Alej roku 2011 bylo:

. 53 nominovaných alejí z celé republiky;

. 1 788 hlasů pro vítěznou Novodvorskou alej z Moravského krasu;

. 5 288 hlasů odevzdáno v internetové anketě;

. 15 178 unikátních návštěvníků webové stránky Alej roku 2011.

Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů