Úterý, 16. dubna 2024

V centru Olomouce vyrostly první podzemní kontejnery na odpad

V centru Olomouce vyrostly první podzemní kontejnery na odpad

V městské památkové rezervaci v Olomouci slouží první podzemní kontejnery na tříděný odpad. Odborníci je dnes instalovali v Lafayettově ulici. Lidé v historickém centru města dosud mohli tříděný odpad odkládat v omezené míře do menších nádob umístěných v některých bytových domech. Investice si vyžádá přes dva miliony korun.

Podzemní kontejnery na separovaný odpad v příštích dnech město umístí také na třídě Svobody a v Aksamitově ulici. Na každém stanovišti budou mít lidé možnost odložit papír, plast a sklo. "Podzemní kontejnery řeší umístění odpadových nádob do země, nad zemí budou jen vhazovací šachty na jednotlivé odpady. Vysypání kontejnerů provádí speciální sběrný vůz se zvedacím ramenem, které již technické služby mají. Vůz vyzvedne kontejner z úložiště a vyprázdní jeho obsah do sběrového vozu," řekla ČTK Jana Doleželová z tiskového oddělení olomouckého magistrátu.

Sklo, plasty a papír mohou ode dneška třídit lidé v Lafayettově ulici, v pátek se tyto podzemní nádoby objeví u hotelu Trinity na třídě Svobody. Příští týden přibudou tři nádoby v Aksamitově ulici. "Tyto kontejnery neruší svým vzhledem ulice v městské památkové rezervaci a nebude docházet k znečišťování jejich okolí jako v případě stávajících kontejnerů," doplnila Doleželová.

V městské památkové rezervaci nelze kontejnery na tříděný odpad na veřejných místech umisťovat. Některé jsou sice se souhlasem vlastníků domů ve společných prostorech nemovitostí, požadavkům obyvatel ale podle vedení města nestačí. Loni Olomoučané vytřídili přes 6500 tun odpadu, což je meziročně o 9,8 procenta více. Nejvíce bylo papíru, a to 4285 tun, skla vytřídili 1164 tun, plastů 1037 tun a nápojových kartonů 66 tun.

Radnice podporuje třídění i z ekonomických důvodů. Odpadové hospodářství ji ročně přijde na více než 100 milionů korun. Obyvatelé města platí za svoz a likvidaci odpadů 492 korun ročně.

Podzemní kontejnery jsou v historické zástavbě například v Praze, Brně, Písku či Uničově.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů