Pátek, 19. dubna 2024

Na Šumavě letos pokácí méně stromů napadených kůrovcem

Na Šumavě letos pokácí méně stromů napadených kůrovcem

Na Šumavě letos pokácí 70.000 stromů zasažených kůrovcem. Je to o 170.000 méně než loni a o 280.000 méně než v roce 2010. Kvůli kůrovci už na Šumavě padl milion stromů, řekl dnes ČTK mluvčí národního parku Pavel Pechoušek. Miliontý strom slavnostně pokácí dřevorubci v sobotu poblíž Modravy na Klatovsku.

"Čísla posledních týdnů jednoznačně prozradila, že kůrovec je v zásadním ústupu. V roce 2010 bylo na konci 33. týdne pokáceno 204.000 stromů, v roce 2011 pak 190.000 stromů a letos je to pouze 50.000 stromů," uvedl náměstek ředitele šumavského parku pro lesní ekosystémy Jan Kozel.

Dřevorubci sanací dřevin chtějí zabránit tomu, aby se kůrovec dál šířil do zdravého lesa. Pokud by se nekácelo, lýkožrout by podle vedení parku zničil další miliony stromů. "Ve smrkových monokulturách, které bohužel na Šumavě převažují, je kůrovec jako oheň ve stohu slámy. Hoří tak dlouho, dokud celý neshoří, nebo dokud ho někdo neuhasí. Nám se za poslední rok a půl podařilo kůrovcový požár zmírnit natolik, že zbývající plamínek dohoří už příští rok," řekl ředitel NP Šumava Jiří Mánek.

"Věřím, že jak panovaly neshody a vedly se ostré debaty, zda, kde a jak zasahovat proti kůrovci na Šumavě, tak zpráva o tom, že kůrovcová kalamita končí, bude přijata všemi jako jednoznačně pozitivní. Je především příznivá pro národní park a životní prostředí," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Podle Mánka v bezzásahových zónách kůrovec každý rok zničil v posledních čtyřech letech 1000 hektarů lesa. Pro letošek prý zůstalo v lokalitách, v nichž se nezasahuje, 1200 hektarů lesa. Mánek řekl, že většinu z této plochy už škodlivý brouk napadl.

"Pro příští rok už nebude zdroj kůrovce nijak zásadní. Definitivní informace budeme mít až po leteckém snímkování, které právě v těchto dnech začíná," řekl ředitel parku. Vyjádření ekologů ČTK zjišťuje.

Kůrovcová kalamita prý vypukla v roce 2008 poté, co po ničivém orkánu Kyrill zůstaly v lese nezpracované polomy a lýkožrout je napadl. Kvůli postupnému snížení objemu těžení napadených stromů však šumavský park zruší manipulační sklad v Nové Peci na Prachaticku, kde pracuje 18 lidí.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů