Sobota, 20. dubna 2024

Zelená dovolená v Hostětíně nabízí zážitky podle gusta prince Charlese

Zelená dovolená v Hostětíně nabízí zážitky podle gusta prince Charlese

Prázdniny sice končí, ale mnozí čekají se svojí dovolenou až na klidnější podzimní měsíce. A to je doba vůně dozrávajících jablek, jablečného moštu, krásné barevné krajiny.

Víte, jak voní jablka, když se suší v historické sušírně? Nebo jak chutná jablečný mošt hned po vylisování? Kdo nezkusí, nepozná.
A kdo zkusit chce, může se vydat do ekologické obce Hostětín. Tam je připraven pobyt ve stopách prince Charlese. Ten navštívil obec v roce 2010 a vesnice ho zaujala především kvůli svým ekologickým aktivitám - odpadní vodu zde čistí rostliny v kořenové čistírně, obec je centrálně vytápěná dřevem, na střechách je řada solárních kolektorů a za zmínku rozhodně stojí i pasivní dům Centra Veronica, který je ukázkou úsporné a ekologické architektury. Všechny tyto projekty, které si prohlédl nadšenec Charles, mohou vidět i účastníci neobvyklé "Zelené dovolené".
Tato akce, certifikovaná jako Hit sezóny z roku 2010, se koná v termínu 11.-14. října 2012. Během pobytu mohou účastníci poznat místní řemesla, vylisovat si pro sebe jablečný mošt - tak, jak to dělali naši staříčci, na ručním lisu. U historické sušírny ovoce mohou nejen čichat, jak voní křížaly, ale mohou si vyrobit své vlastní. Program doplní ještě tanec v kroji či netradiční výlety s příběhem, které zájemce seznámí s malebnou krajinou Bílých Karpat.

"Ubytování je v našem certifikovaném ekologickém penzionu, který má minimální spotřebu energie na vytápění a k provozu využívá obnovitelných energetických zdrojů," popsala Hana Machů z Ekologického institutu Veronica.
Na tuto netradiční dovolenou se můžete hlásit již nyní, na www.hostetin.veronica.cz - a zažít barevné Bílé Karpaty i setkání s historií a ekologií v praxi.
Kontakt na pořadatele:
Ekologický institut Veronica - Centrum Veronica Hostětín
Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
Kontaktní osoby: Hana Machů
Více o akci najdete na:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů