Sobota, 20. dubna 2024

Spotřebu elektřiny má zmrazit referendum

Koalice stoupenců referenda: ekologové i krajní pravice. Spotřeba elektřiny na úrovni roku 2011 by měla vydržet 24 let.

Spotřebu elektřiny má zmrazit referendum

Necelých 60 miliard kilowatthodin elektřiny spotřebovali Švýcaři v roce 2011. Protože až jedna třetina z tohoto objemu se ztratí vinou neefektivního využití, měla by se spotřeba v zemi až do roku 2034 zmrazit na loňské úrovni. Uspořádání lidového hlasování, které by tento závazek vtělilo do ústavy, podporuje řada poslanců všech velkých stran i zástupců nevládních organizací.

Předseda "Iniciativy pro elektrickou efektivitu" není zástupce některého ekologického hnutí, ale poslanec liberální FDP Ruedi Noser. "Vyšší efektivitou lze dosáhnout řady významných úspor, aniž by to významně poznamenalo náš způsob života nebo pohodlí. Proto by bylo nerozumné tohoto potenciálu nevyužít," řekl Noser listu Neue Zürcher Zeitung.

Stoupenci lidového hlasování o zastropování spotřeby elektřiny se inspirovali příkladem Kalifornie ve Spojených státech, kde byl podobný model regulace schválen už koncem 70. let minulého století. Podle stejného vzoru by mělo Švýcarsko stanovit celkový objem spotřeby a firmy, které by chtěly spotřebovávat více elektřiny než dosud, by musely vedle ceny platit i sankční daň. Stoupenci vyšší efektivity při spotřebě elektřiny jsou přesvědčeni, že takové omezení by tlačilo firmy k větším energetickým úsporám a inovacím.

Obhájci lidového hlasování z řady velkých politických stran přiznávají, že nyní jednají pouze sami za sebe. "Naší snahou je vyvolat uvnitř stran otevřenou debatu o efektivním využívání elektřiny," říká socialistická poslankyně Pascale Brudererová. Její kolegyně ze strany Liberálové/Zelení Isabelle Chevalleyová tvrdí, že lidové hlasování iniciativu schválí, nehrozí žádná striktní regulace. "Chceme stanovit pouze obecný cíl a ne předepisovat prostředky, jak ho dosáhnout," prohlásila. Podle Chevalleyové by by záleželo na spolkové vládě a na jednotlivých kantonech, jak budou spotřebu elektřiny kontrolovat. Ruedi Noser vychází ze dvou předpokladů, za prvé, že každý dodavatel elektřiny by musel využívat i alternativní zdroj, a za druhé, že dodavatelé elektřiny by měli své zákazníky vybízet k energetické efektivitě. Obě nařízení by měla platit pouze deset let.

Noserův stranický kolega Filippo Leutenegger má k novému energetickému konceptu silné výhrady. Podle něj by tak mohly být paradoxně trestány ty firmy, kterým by se dařilo a které by chtěly zvýšit výrobu. "Ani Ruedi by asi nechtěl ve vlastním podniku do deseti let srazit spotřebu elektřiny o deset procent," řekl Leutenegger deníku Tagesanzeiger.

Vzhledem k existujícím názorovým rozdílům čeká nejen švýcarské liberály v nastávajících měsících bouřlivá debata. Stoupenci "Iniciativy pro elektrickou efektivitu" jsou navzdory námitkám optimističtí. Pro vyhlášení referenda je třeba shromáždit sto tisíc podpisů během osmnácti měsíců a zastánci razantní změny ve švýcarské energetice předpokládají, že je seženou už počátkem roku 2013.

Ke zrodu iniciativy přispěla nálada vyvolaná loňskou katastrofou v japonské jaderné elektrárně ve Fukušimě. Vláda v Bernu po ní ohlásila, že do roku 2034 odstaví čtyři dosud provozované jaderné elektrárny.


Spotřeba elektřiny

58,6 miliardy kilowathodin

spotřebovalo Švýcarsko v roce 2011 - podle navrhovatelů lidového hlasování by se spotřeba elektřiny v zemi měla na této úrovni během následujcích 24 let zmrazit.

Podle odhadů navrhovatelů referenda se až jedna třetina z tohoho objemu ztratí vinou neefektivního využívání. Švýcarský spolkový úřad pro energii předpovídá, že pokud nedojde ke změnám v současném způsobu využívání energie, vzroste spotřeba elektřiny do roku 2035 o 23 procent.

Švýcarsko se loni po katastrofě v japonské Fukušimě zavázalo, že do roku 2034 postupně zastaví provoz čtyř jaderných elektráren v zemi.

Každá strana, odbory nebo nezisková organizace, která chce prosadit lidové hlasování na nějaké téma, musí na jeho podporu shromáždit během 18 měsíců nejméně 100 tisíc podpisů.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů