Čtvrtek, 28. března 2024

Venturiho sonda jako tepelné čerpadlo

Venturiho sonda jako tepelné čerpadlo

Letošní německou cenu Stahl-Innovations-Preis 2012, udělovanou vždy jednou za tři roky institucí Stahl-Innovations-Zentrum v Düsseldorfu, obdržela za ekologický přínos inovace k ochraně klimatu společnost Pumpen Strebe z Wusterhausenu za originální řešení tepelného čerpadla Venturiho sondou.

Tepelné čerpadlo, jehož vynález je chráněn evropským patentem, vede do vrtu sondu tvořenou vnitřní koaxiální trubkou, kolem ní je Archimedův čerpací šroub. Vnitřní trubkou se na dno tlačí teplonosné médium. To se po ohřátí čerpá šroubem vzhůru. Aby bylo dosaženo Venturiho efektu, šroub nepřiléhá k vnější trubce a umožňuje, aby čerpaná voda stékala po vnitřním povrchu trubky vysokou rychlostí a sbírala teplo ze stěny a dna. Pak se tlačí vzhůru. Koaxiální trubka sahá do hloubky s teplotním rozdílem minimálně 3 °C proti povrchu. Vysoká účinnost sondy, pracující jako tepelný výměník, vyžaduje poloviční hloubku vrtu proti běžné U-trubici.

Sonda s Archimedovým šroubem je provedena z vysoce korozivzdorné austenitické chromniklové oceli s molybdenem X5CrNiMo 17-12-2 (W.-Nr. 1.4401), která má předpoklad dlouhé životnosti.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů