Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda opět neprojednala podporu obnovitelných zdrojů energie

Vláda opět neprojednala podporu obnovitelných zdrojů energie

Vláda dnes znovu stáhla ze svého jednání návrh nařízení o prostředcích na podporu obnovitelných zdrojů energie v roce 2013. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Vláda projednání návrhu odložila, protože ministerstvo průmyslu a obchodu stále o nařízení jedná se zástupci průmyslu. Domácnosti a podniky by si na základě návrhu měly příští rok znovu připlatit za elektřinu kvůli obnovitelným zdrojům.

Průmyslové podniky se proti plánovanému zdražení silně ohrazují, protože je podpora obnovitelných zdrojů stojí stovky milionů korun. Průmyslové svazy už dříve poslaly otevřený dopis Nečasovi, ve kterém žádají, aby platby průmyslu za obnovitelné zdroje nebyly v příštím roce zvyšovány. Jinak podle nich firmám hrozí vážné ekonomické problémy a propouštění.

Nečas dnes uvedl, že není třeba se schválením nařízení spěchat. "Jsme si vědomi té obrovské zátěže, kterou obnovitelné zdroje přináší do nákladů průmyslu," řekl. Vláda si podle něj chce před přijetím návrhu poslechnout názory průmyslníků.

Roční podpora obnovitelných zdrojů se dle návrhu má zvýšit o asi 7,2 miliardy korun na skoro 43 miliard Kč. Stát zároveň chce snížit částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje, ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy Kč. Podle předběžných odhadů by tím mohlo zdražení elektřiny pro domácnosti být v rozpětí od dvou do čtyř procent.

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Bez státní podpory by to činilo zhruba 700 korun. Nyní však státní podpora po dvou letech klesá a příspěvek na obnovitelné zdroje tak příští rok vzroste na zhruba 590 Kč/MWh.

Vedle regulované části ceny elektřiny, kam spadají právě poplatky na obnovitelné zdroje, druhou polovinu ceny tvoří silová elektřina. Ta se vyvíjí podle nabídky a poptávky na trhu a letos klesala. Nebýt tedy obnovitelných zdrojů, cena elektřiny pro konečné spotřebitele mohla v příštím roce podle odborníků klesat či alespoň stagnovat.

Domácnostem letos elektřina zdražila v průměru o 3,4 procenta. Energetický regulační úřad předpokládá, že ceny elektřiny porostou kvůli obnovitelným zdrojům ještě řadu let. Pro zmírnění jejich dopadu do rozpočtů domácností a podniků chce regulátor od roku 2014 zrušit podporu všem novým obnovitelným zdrojům. Ekologové tento záměr kritizují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů