Čtvrtek, 28. března 2024

Povodňová ochrana: Systém Water-Gate

Systém Water-Gate slouží jako mobilní protipovodňová ochrana. Má však i další využití, např. coby multifunkční bariéra pro tvorbu vodních rezervoárů, zamezení úniku nebezpečných látek nebo pro práci na vodních dílech či tocích.

Povodňová ochrana: Systém Water-Gate

Water-Gate lze dále využít pro regulaci povrchové vody tekoucí nekontrolovaně po povrchu (např. prasklé potrubí) nebo jako zavlažovací systém. Princip systému je jednoduchý - voda si sama zatarasí cestu. Hrazení, které se skladuje v kompaktním srolovaném balení, se roztáhne proti proudu na kritickém místě a přitékající voda do něj natéká, postupně ho zvedá. Zároveň svou gravitační silou hrazení zatíží a zafixuje na místě.

DVA LEMY A BEZPEČNOSTNÍ KŘÍŽENÝ ŠEV

Stěny jsou složeny ze spodního lemu, jenž se podhrne na dno vody a může se zatěžkat pytlíky s pískem či ukotvit kolíky, a z horního lemu, který se rozhrne na hladině vody tak, aby se voda pod něj bez problémů dostávala. Každý model obsahuje navíc přepážky vytvářející komory, které napomáhají k rozložení segmentu proudem vody.

Systém se preventivně vyrábí z dvojitého kříženého švu. Ten spolu s komorami zamezí zvětšení roztržené části tlakem vody. Použitý materiál zaručuje odolnost proti široké škále chemikálií. Jednotlivé moduly Water-Gate lze spojovat v mnoha úhlech.

Bariéra přesně kopíruje terén, na němž leží (např. asfalt, štěrk nebo zatravněná plocha) a dokáže se přizpůsobit různým profilům terénu (stoupajícímu či klesajícímu) s nerovnostmi jako kamení, balvany, obrubníky apod.

Bariéru tvarujeme do libovolných zatáček podle potřeby situace a pozemku. Hráz může být zakončena doztracena nebo při kolmé stěně. Hrazení buď vodu přímo zadržuje, případně usměrňuje její tok do míst, kde již nehrozí zásadní škody. Výška hrazení se automaticky přizpůsobuje aktuální hladině vody.

TECHNICKÉ PARAMETRY

Rozsah výšek bariéry Water-Gate je od 15 cm do 1,5 m v neomezené délce díky jednoduchému a rychlému spojovacímu systému jednotlivých modulů. Při instalaci dlouhých bariér (např. podél toku) je nejlépe využít možnosti kontejnerového balení, které naložené na auto umožňuje automaticky pokládat hrazení po trase přímo z vozidla a bleskově instalovat i na dlouhé trati.

Rychlý a jednoduchý systém stavby hrazení přináší velkou úsporu času, pomocného materiálu (např. písku do pytlů), nebo pracovní síly, jež by se na stavbě hrazení musela podílet. Pro zajímavost, jedna bariéra o délce 10,7 m, výšce 0,7m a hmotnosti 50 kg nahradí 770 pytlů s pískem.

HRAZENÍ SNESE PROTRŽENÍ I PŘEJEZD VOZIDEL

Pro záchranné týmy může být důležité a cenné použít systém pro tvorbu vodních rezervoárů, které slouží k čerpání vody podle potřeby i na tocích s nízkou hladinou, a rovněž pro upravení průtoku při instalaci norných stěn. Přínosem je také možnost vložit čerpadlo přímo do hrazení, čímž se zamezí vniknutí štěrku do čerpadla a jeho zbytečnému poškození a nákladným opravám.

Water-Gate je vysoce odolný vůči protržení či ošoupání, po hrazení mohou po položení v terénu bez újmy přejíždět i vozidla. Pokud dojde k natržení bariéry ostrým předmětem, např. ze dna koryta řeky, je toto poškození jednoduše opravitelné za nízkých finančních nákladů.

Hrazení má životnost 20 let a díky pevnému a rezistentnímu materiálu není počet jeho použití nijak omezen.

VÝHODY SYSTÉMU

Pro instalaci bariéry nejsou třeba čerpadla, ani speciální technika, protože voda tekoucí do bariéry způsobí její rozložení. Čas potřebný pro rozložení jednotlivých modelů je jedním z nejnižších ve srovnání s ostatními systémy protipovodňových mobilních hrazení. Podle údajů výrobce rozloží jeden modul o výšce 70 cm a délce 3 m jedna osoba asi za 10 minut.

Výhodami systému jsou tedy:

  • jednoduchá instalace;
  • rychlé rozložení a složení;
  • opakovaná použitelnost;
  • kvalita materiálu (polyetylén);
  • jednoduchý systém spojování modulů;
  • adaptabilita pro různé stěny a povrchy;
  • snadná údržba;
  • bezpečnost;
  • malé nároky na lidské zdroje.


Systém Water-Gate je šetrný k životnímu prostředí, protože je vyroben z materiálu, jenž nijak nepoškozuje životní prostředí. Po odeznění povodně je pouze třeba jednotlivé moduly propláchnout vodou a nechat pořádně vysušit.

JIŘÍ MATĚJKA
Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů