Čtvrtek, 28. března 2024

Operační program Životní prostředí přinese 300 milionů korun projektům zoologických zahrad, záchranných stanic nebo dětským hřištím a zahradám v přírodním stylu

Operační program Životní prostředí přinese 300 milionů korun projektům zoologických zahrad, záchranných stanic nebo dětským hřištím a zahradám v přírodním stylu

Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky 43. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Vyhlašovaná výzva je zaměřena primárně na podporu projektů zoologických zahrad, záchranných stanic a záchytných center CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin). Další podporovanou aktivitou je pak úprava dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu při mateřských školkách. Příjem žádostí bude probíhat od 3. prosince 2012 do 28. února 2013. Na tuto výzvu je vyčleněno přibližně 300 milionů korun.

"Jednou z mých priorit je efektivní čerpání evropských peněz. V dnešní době, kdy stát musí každou korunu, než ji utratí, obracet ne dvakrát, ale třikrát, je operační program jedním z nástrojů, jak podpořit smysluplné projekty," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

"Oblasti rozvoje zoologických zahrad, záchytných stanic a center, nebo rozvoje přírodních mateřských školek jsou pro nás důležité z pohledu ochrany životního prostředí. Proto jsme se rozhodli je podpořit právě touto formou. Už dříve jsme přispěli k rozvoji přírodních učeben základních škol. To vyvolalo značný zájem u veřejnosti. Věřím, že tato výzva bude úspěšná," říká náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich.

Podporovány jsou projekty zaměřené na rekonstrukci, dostavbu nebo přístavbu stávajících nebo výstavbu nových objektů center a poraden. Dále bude v rámci oblasti podpory možné spolufinancovat projekty zaměřené na:

. tvorbu materiálů a pomůcek investičního charakteru - úpravy dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu při mateřských školách. Podpora se týká projektů zpracovaných podle principů uvedených v publikaci MŽP "Dětská hřiště a zahrady v přírodním stylu",

. tvorbu materiálů a pomůcek investičního charakteru - pouze vytvoření a rozvoj zázemí pro subjekty pracující podle konceptu lesní mateřské školy.

Maximální výše podpory na jeden projekt v opatřeních rekonstrukce, dostavby nebo přístavby stávajících nebo nových objektů center a poraden činí 30 mil. Kč.

Maximální výše podpory na jeden projekt technického vybavení center a poraden investičního charakteru činí 2 mil. Kč.

Maximální výše podpory na jeden projekt tvorby materiálů a pomůcek investičního charakteru činí 5 mil. Kč.

Všechny závazné dokumenty jsou k dispozici na internetových stránkách Operačního programu Životní prostředí www.opzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů