Úterý, 19. března 2024

Hasiči likvidovali ve skladu odpadu další tři ohniska požáru

Hasiči likvidovali ve skladu odpadu další tři ohniska požáru

Tři nová ložiska požáru ve vyhořelém skladu textilu likvidovali hasiči dnes dopoledne v Bulovce na Liberecku. Odpad v bývalém seníku v osadě Arnoltice začal hořet v pátek odpoledne. Lidé v osadě by stále neměli větrat. "V ovzduší jsou škodliviny stále hodně cítit," řekla dnes ČTK starostka Bulovky Romana Šídlová. S ohledem na rychlost vzniku požáru se spekuluje o úmyslném zapálení.

V bývalém seníku bylo podle odhadu inspekce životního prostředí 2500 až 3000 tun textilu, zřejmě kdysi dovezeného z Německa. Plechovou halu o rozměrech 60 krát 20 metrů vyplňovaly podle hasičů balíky do výše pěti až šesti metrů. Hořet začalo velmi rychle, v hale se ale propadala střecha, a tak hasiči nechali textil vyhořet. Teprve v neděli plameny uhasili, objekt ale stále hlídají a likvidují ohniska. Podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové začnou ještě dnes zjišťovat příčinu požáru. První výsledky by mohly být známé navečer.

Budovu si před lety pronajala firma Nisa Recykling, té už ale nepatří. Majitel je podle starostky soukromník. "Podařilo se mi s ním spojit, budeme s ním vzniklou situaci řešit," uvedla starostka. Její snahou bude, aby se vyhořelé odpady i ruiny budovy zlikvidovaly co nejrychleji.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé už v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Liberecku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu také v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář, další skládka hořela o dva roky později v nedalekých Černousích.

Už před třemi lety se inspektoři životního prostředí obávali, aby také v Arnolticích někdo odpad nezapálil. Firmě Nisa Recykling vyměřili statisícové pokuty, odpad však na Frýdlantsku zůstal. "Firma s námi nekomunikuje. Novým majitelem je občan Moldavska a nedaří se nám s ním spojit," řekla dnes ČTK Danuše Hráská z libereckého inspektorátu. Česká inspekce životního prostředí na firmu podala i trestní oznámení, policie podle Hráské ale případ odložila. Nisa Recykling by v Arnolticích měla zajistit likvidaci odpadu také z bývalého teletníku, podle inspekce tam je asi 4000 tun odpadu.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů