Sobota, 27. dubna 2024

Czech Coal už Chvaletice nechce, spor o elektrárny se vyostřuje

ČEZ elektrárenské šachy nevychází, může přijít o uhlí. Staré Chvaletice nechceme, dejte nám Počerady, říká Tykač.

Czech Coal už Chvaletice nechce, spor o elektrárny se vyostřuje

Společnost Czech Coal nabízí ČEZ 16,5 miliardy za jednu z jeho nejvytíženějších elektráren Počerady. O zastaralé Chvaletice již ale zájem nemá.

Podle generálního ředitele Czech Coalu Luboše Pavlase navíc není ale tato suma ještě definitivní. "Ještě záleží, jestli by se elektrárna prodávala s nebo bez povolenek, ovlivní ji také potřebné výše investic do ekologizace výroby," říká.

Svůj zájem o obě elektrárny Czech Coal avizoval již koncem srpna. Tehdy zaslal nabídky jak na Počerady, tak na elektrárnu Chvaletice.

ČEZ se ale nebyl ve stanovené lhůtě schopen rozhodnout, zda a jakou elektrárnu prodat. Požádal tak Czech Coal a dalšího zájemce, Energetický a průmyslový holding Daniela Křetinského, skupiny PPF a banky J&T, o prodloužení nabídek.

Zatímco EPH souhlasil a své nabídky na obě elektrárny potvrdil, Czech Coal průtahy již od začátku odmítal. Nebyl si totiž jistý, že ČEZ o prodej stojí. "Ani nyní najisto nevíme, jestli nám chce ČEZ elektrárny prodat," řekl Pavlas. Prodloužením nabídky na Počerady chce prý prokázat svůj zájem. Ani Chvaletic se navíc nevzdává, požaduje nicméně od ČEZ jasnou nabídku k prodeji.

Elektrárny na prodej

Termín pro výběr elektrárny, kterou ČEZ prodá, vyprší v prosinci letošního roku. Do té doby má totiž Evropská komise rozhodnout ve sporu, jestli má ČEZ dominantní postavení na českém trhu. V rámci vyrovnání nabídla česká firma prodej jednoho zdroje o výkonu 800 MW. Může se jednat o Počerady, Chvaletice, ale třeba i černouhelné Dětmarovice. Pro elektrárny Tisová a Mělník firma zájemce nenašla.

ČEZ tak sbírá čas a svou liknavostí se snaží zajistit si co nejlepší výchozí pozici. "Nabídky na všechny elektrárny - u Dětmarovic běží druhé kolo nyní - budeme posuzovat dohromady a rozhodneme se pro nejvýhodnější nabídky pro naše akcionáře," říká jen k celé situaci mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

To, že Czech Coal nepodal nabídku i na Chvaletice, o které měl zájem již několik let, může ale celou záležitost značně zkomplikovat. Jedná se totiž o starý a málo vytížený zdroj, který bude muset ČEZ bez zásadních miliardových investic tak jako tak zavřít.

K odkupu tak zůstávají kromě Počerad ještě Dětmarovice. Avšak i prodej Dětmarovic se komplikuje. ČEZ před deseti dny z výběrového řízení vyřadil společnost České energie, která za ni nabízela až sedm miliard korun.

V soutěži tedy zůstávají již jen tři uchazeči - opět Křetínského EPH, firma Gascontrol a skupina BXR (kterou spoluvlastní Zdeněk Bakala, spolumajitel nakladatelství Economia, které vydává i Hospodářské noviny).

Nejvyšší nabídku podala společnost Gascontrol, která za Dětmarovice nabízí sumu přesahující jednu miliardu korun. HN to řekl spoluvlastník společnosti Mieczyslaw Molenda. EPH si má elektrárnu cenit jen na zhruba 600 milionů korun a Bakalovo BXR dokonce jen na 300 milionů korun.

Počerady bez uhlí?

"Pro ČEZ by bylo nejvýhodnější prodat Chvaletice a v rámci smlouvy si zajistit dodávky uhlí pro další roky pro Počerady," říká analytik J&T Michal Šnobr. Podle něj je situace, kdy těžařská firma nemá vlastní elektrárnu, stejně dlouhodobě neudržitelná.

Do prodeje Počerad se ČEZ ale chtít příliš nebude. Pokud by se obě firmy nedohodly, však hrozí, že od nového roku budou Počerady bez uhlí. Smlouva na dodávky z dolu Vršany, který Czech Coal vlastní, vyprší na konci roku. "Máme samozřejmě připravený i plán B," říká ředitel výroby ČEZ Vladimír Hlavinka. Detaily plánu ale sdělit odmítl. Ve svém interním časopisu nicméně ČEZ již dříve avizoval navýšení těžby v Severočeských dolech a počítá se právě i s útlumem výroby ve Chvaleticích.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR: Jan Šumbera
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů