V tom nemají úplně jasno ani biologové. Jejich společný rod Slivoň je totiž velice variabilní a názory na zatřiďování jednotlivých druhů a poddruhů se teprve postupně vyvíjejí.
Švestky, blumy, ryngle, mirabelky: Jak se liší?
Jisté je, že stejně jako švestky patří i slívy, ryngle, mirabelky,špendlíky a blumy do početné rodiny slivoní (Prunus). Jejich příbuzné jsou i další peckovice: višeň, třešeň, broskev, meruňka. Celý rod má na 430 druhů. Složením těla do něj patří i mango, ale jako tropická plodina se tam nepočítá.
Rozeznáte je?
Slívy: Mají zelenožluté, červenofialové nebo modročerné kulovité až oválné plody s měkkou, šťavnatou dužinou, kterou lze hůře oddělit od pecky. Dužina bývá sladká a chutná, slupka však bývá někdy trpká a obtížně se odděluje.
Špendlíky: Vypadají jako menší žluté švestky, jsou tedy oválné. Dužinu lze dobře oddělit od pecky a je velice lahodné chuti.
Blumy: Mají žluté, zelené i fialovo-červené kulovité plody se žlutou dužinou. Na trh se běžně dostává okolo osmi druhů.
Mirabelky: Mají drobné, kulaté plody zlatožluté barvy, které jsou specificky aromatické. Hodí se zejména k zavařování. Povrch plodu je z osluněné strany karmínově tečkován. Slupka je tenká, ale pevná a lze ji snadno sloupnout. Středně pevná žlutá dužnina je sladká a příjemně aromatická, od pecky se dobře odděluje.
Ryngle (renklódy): Mají kulaté a větší plody. Barevnost je různá - od bílé a zelené po tmavě fialovou.
Fungují jako koště
Většina slivoní zlepšuje peristaltiku střev, která zároveň čistí. Způsobuje to vysoký obsah vlákniny, jež funguje v zažívacím traktu coby šikovné koště: překážející zbytky vymete ven.
K dalším pozitivním efektům těchto druhů ovoce patří zachycováníškodlivých volných radikálů (prevence rakoviny a zpomalení stárnutí organismu) a snižování krevního tlaku díky obsahudraslíku. Slivoně představují bohatý zdrojvitaminů skupiny B, vitamínů C, A, E a celé řady minerálů: draslík, fosfor, železo a vápník.
Jak je vybírat
Vždy se zajímejte o živost a svěžest barvy slupky. Ta musí být po celé ploše bez očividného poškození. Důležitým poznávacím znamenímčerstvosti plodů, zejména švestek, je stříbřité ojínění. Plody by neměly být příliš tvrdé, ty akorát zralé by se měly poddávat jemnému stisku prstem. Předčasně sklizené kousky poznáte podle toho, že zůstanou při dotyku tvrdé a nemají výraznou barvu. Takovým se vyhněte - i kdyžpozději doma v teple změknou, trpká a nevýrazná chuť jim zůstane.
Slivoně jsou nejchutnější čerstvé, je to ideální svačinka nebo součást letních ovocných salátů. Výborně se hodí k zavařování (vybírejte ty nejměkčí plody) a skvěle chutnají i v bublaninách nebo nákypech.
Tipy do jídelníčku
Ovocná polévka: rozmixujte švestkovou šťávu, nízkotučnou smetanu a trochu čerstvé citrónové šťávy. Vychlaďte a podávejte s čerstvými švestkami rozkrájenými na kostičky a drcenoučerstvou mátou.
Bílý jogurt s povidly: kupte místo ovocného jogurtuživý bílý a dochuťte ho domácími švestkovými povidly. Ta si ostatněmůžete mazat i na chléb místo marmelády.
Dietní švestkové jednohubky: nízkotučný krémový sýr rozetřete na plátky čerstvého celozrnného rohlíku a obložíte plátky zralých švestek.
ZDROJ: ovocedoskol.eu, www.freshness.cz, www.pecenijeradost.cz