Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo životního prostředí podpoří ekologickou likvidaci autovraků 200 miliony korun

Ministerstvo životního prostředí podpoří ekologickou likvidaci autovraků 200 miliony korun

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí České republiky připravilo program na podporu nakládání s autovraky, v jehož rámci bude alokováno 100 milionů korun na rok. Program je vyhlašován na dva roky - 2013 a 2014. Kromě podpory ekologické likvidace starých automobilů navíc pomůže udržet pracovní místa v odvětví.

Vyhlašovaná výzva je zaměřena primárně na podporu využití a odstranění autovraků, kde bude vyplaceno až 50 milionů na rok, na nové opatření "podpora dalšího využití vzniklých druhotných surovin" je vyčleněno 49 milionů korun na rok a na podporu odstranění staré ekologické zátěže 1 milion korun.

Žadatel o podporu z tohoto programu je povinen:

  • provozovat zařízení v souladu s platnou legislativou včetně aktuálního provozního řádu a platné smlouvy o spolupráci s výrobcem nebo akreditovaným zástupcem,
  • prokázat, že nakládá s vybranými autovraky tak, že jsou opětovně použity a materiálově využity v míře nejméně 80 % průměrné hmotnosti vybraných vozidel za období, za které se hlásí do programu, což bude nutné prokázat i před předáním konečnému zpracovateli (šrédru), a to odstraněním skel, pneumatik, velkých plastů a pod.

V programu bude podporováno především další využití vzniklých druhotných odpadů při likvidaci autovraků s důrazem na recyklaci autoplastů a gum, včetně podpory logistických systémů, zpracování rešerší, studií návrhů technických norem, průzkumu trhu apod. Podpora bude též poskytována na vybudování pracovišť pro separaci odpadů (vzniklých při likvidaci autovraků) a jejich předúpravu před dalším využitím.

O přesném datu vyhlášení programu budeme s předstihem informovat.

Všechny závazné dokumenty budou k dispozici na internetových stránkách SFŽP www.sfzp.cz a na stránkách Ministerstva životního prostředí www.mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů