Pátek, 19. dubna 2024

První kniha České rady pro šetrné budovy se věnuje stavebním výrobkům, pro které v tuzemsku vzniká trh

Jak posoudit, jestli stavební výrobek je, nebo není šetrný k životnímu prostředí? A k čemu to vlastně v byznysu bude?

První kniha České rady pro šetrné budovy se věnuje stavebním výrobkům, pro které v tuzemsku vzniká trh

Odpověď není jednoduchá. Nová kniha LCA a EPD stavebních výrobků, kterou právě dnes vydává Česká rada pro šetrné budovy, ukazuje, jak na to.

Pro stavební výrobky s environmentální deklarací (EPD) vzniká v Česku nový trh. Vytváří ho trend komplexních certifikací budov, který klade důraz právě na nízkou environmentální zátěž stavebního procesu. Před třemi lety zde byla jediná budova s komplexní certifikací (centrála ČSOB v Praze), dnes je jich už přes dvacet a další desítky projektů se připravují. "My sáhneme vždycky po výrobku s environmentální deklarací, protože díky tomu získáme v certifikaci body navíc," vysvětluje Ing. Petr Lhoták, konzultant udržitelnosti ze společnosti SKANSKA.
Nová publikace LCA a EPD stavebních výrobků přináší vhled do problematiky životního cyklu stavebních výrobků a jeho posuzování vzhledem k dopadům na životní prostředí. Tento vhled je potřeba právě proto, aby se mohla nabídka šetrných výrobků v Česku rozšířit. Toto rozšíření je ambiciózním cílem knihy. "Jsem si jist, že naše publikace bude užitečná všem výrobcům, ale také architektům, projektantům, dodavatelům stavby nebo marketingovým odborníkům v realitních kancelářích," říká Ing. Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy.
Kniha vznikla jako projekt pracovní skupiny Udržitelné materiály v rámci České rady pro šetrné budovy. Vedoucím autorského kolektivu je doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D z Vysoké školy chemicko-technologické. Na obsahu knihy se dále podíleli odborníci ze stavební praxe, jako například již citovaný Petr Lhoták ze společnosti Skanska.
Publikaci bude možné zakoupit ve specializovaných prodejnách nebo objednat na webových stránkách České rady pro šetrné budovy. Cena vázané publikace je 240 Kč (včetně DPH).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů