Čtvrtek, 28. března 2024

Ekofilm v Ostravě vyhrál snímek Pygmejové - Děti džungle

Ekofilm v Ostravě vyhrál snímek Pygmejové - Děti džungle

Hlavní cenu z mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm si z Ostravy odváží slovenský tvůrce Pavol Barabáš a jeho snímek Pygmejové - Děti džungle. Zvítězil v konkurenci 103 snímků z 20 zemí světa. ČTK to řekla ředitelka festivalu, který dnes skončil, Marcela Mrózková Heříková.

Cenu mezinárodní poroty získal americký snímek Havaj v ohrožení a Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje německý film Poslední evropští divocí koně. "Na přípravu celého festivalu jsme měli málo času i menší rozpočet, ale i přesto jsme maximálně spokojeni. Ostravané nás podpořili a očekáváme, že celková návštěvnost překročí 5000 lidí," uvedla Heříková. Dodala, že už od nového roku se rozjedou přípravy na další festivalový ročník. "Je samozřejmě spousta detailů, které bychom chtěli do příštího roku vylepšit, protože vždy je co zlepšovat, ale obecně jsme s tím, jak se festival podařilo zvládnout, spokojeni," řekla Heříková, která ocenila především velkou spolupráci ostravských organizací.

"Znovu se ukázalo, že když nám o něco jde, dokážeme spojit síly a navzájem si pomoci," podotkla Heříková.
Pořadatelství festivalu letos vzbuzovalo silné emoce. Osobnosti spojené s festivalem, který se v minulých letech konal v jižní Čechách, letošní ročník bojkotovaly kvůli, podle jejich názoru, zmanipulovanému výběrovému řízení. Občanské sdružení Perseus pořadatelství získalo na tři roky, další ročník festivalu už by se měl konat v tradičním podzimním termínu.

Ekofilm původně začínal právě v Ostravě, a to v roce 1974, kde se pak konal následujících 23 let. Nyní se po 15 letech do Ostravy vrátil.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů