Úterý, 16. dubna 2024

Česko má šanci zvýšit energetickou efektivitu budov

Na území České republiky vzniká řada moderních administrativních budov i výrobních provozů, které vyhovují aktuálním normám v oblasti energetické efektivity, nebo jsou dokonce označovány jako nízkoenergetické a inteligentní.

Česko má šanci zvýšit energetickou efektivitu budov

Problém s energetickou efektivitou však často přetrvává u budov a objektů stávajících.

Na možné řešení tohoto nevyhovujícího stavu poukázala mezinárodní konference s názvem "Úspory energie a metoda EPC", která se uskutečnila 27. listopadu 2012 za účasti eurokomisařky pro otázky klimatu, paní Connie Hedegaard. Své příspěvky na konferenci přednesla i řada renomovaných evropských a tuzemských odborníků na problematiku snižování energetické náročnosti v budovách a přední čeští politici z řad vlády ČR.

Podle dostupných analýz, které má k dispozici pořadatel konference, Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES), existuje v České republice stále značný počet budov a provozů, které jsou z hlediska energetické náročnosti v nevyhovujícím stavu. Privátní firmy a státní či veřejné instituce by tak mohly vyřešením tohoto problému ušetřit podle odhadů stovky milionů korun ročně. "Tento neutěšený stav bohužel přetrvává. Náklady v řádech stovek milionů ročně, které jsou zbytečně vynaloženy na energii, by přitom mohly firmy a především státní sektor využít na jiné účely," uvedl předseda APES Ivo Slavotínek a dodal: "Je pozitivní, že v této věci cítíme podporu i ze strany vlády České republiky, která v říjnu 2011 a následně v únoru 2012 vydala opakovaně usnesení na podporu využití možnosti snižování provozních nákladů v budovách státní správy bez nutnosti investičních výdajů ze státního rozpočtu."

Snižování provozních nákladů v budovách lze s vysokou mírou jistoty dosahovat zvýšením efektivity při hospodaření s energií využitím metody Energy Performance Contracting (EPC). "Snižování energetické náročnosti budov je trend podporovaný Evropskou unií. Metoda EPC není jen o dodávce energeticky účinnějšího zařízení, při jejím použití jde o partnerství mezi klientem a poskytovatelem energetických služeb. Díky zavedeným postupům při přípravě i realizaci úsporných opatření a především díky dlouhodobému sledování a vyhodnocování úspor - tzv. energetickému managementu během následného období garance - je možné tuto metodu dnes chápat již jako standardní řešení. K dispozici je také metodika k realizaci energetických opatření, včetně propracovaného systému financování, který snižuje vstupní investice na minimum. Náklady na realizaci takových opatření jsou pak hrazeny až následně, z financí uspořených realizací projektu," popsal princip metody EPC místopředseda APES Radim Ko houtek.

Budovy spotřebovávají 40 % celosvětově vyrobené energie. V souvislosti s globálním růstem cen paliv a energií nabývá snižování energetické náročnosti budov stále většího významu. Nabízí se zde proto větší prostor pro zavádění takových energeticky úsporných opatření (především technologických a organizačních), která jsou ekonomicky návratná, šetří neobnovitelné zdroje energie a snižují emise skleníkových plynů. Snižování energetické náročnosti tedy znamená nejen finanční úspory pro provozovatele objektů, ale také větší ohleduplnost vůči životnímu prostředí a důraz na trvale udržitelný rozvoj.

Metoda EPC se dnes používá ve všech vyspělých zemích a Česká republika patří v tomto ohledu mezi státy, kde je využívání této metody úspěšné a na velmi dobré úrovni. Princip spočívá v tom, že klient se rozhodne pro realizaci souboru opatření, která povedou ke snížení spotřeby energie v objektu. Vybere si firmu poskytující energetické služby, která na základě podrobné energetické a ekonomické analýzy navrhne nejefektivnější úsporná opatření, provede realizaci na klíč a zaručí výsledné úspory energií. Splnění smluvního závazku za dosažení úspor je dobře ověřitelné pomocí mezinárodních standardů. V České republice bylo doposud zrealizováno více než 170 projektů s investicemi ve výši 3 miliardy Kč, které přinesly celkové úspory ve výši 1,3 miliardy korun. Celkový potenciál úspor v ČR se přitom odhaduje přibližně na 13 miliard korun.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů