Pátek, 29. března 2024

Když se architekt se zlatníkem pustí do stavění domů

Bylo, nebylo. Asi tak by mohla začít pohádka s názvem Freedomky. Jednoho dne si brněnský zlatník usmyslel, že by chtěl malý, praktický domek, příjemný na bydlení a nenáročný na údržbu, s nízkými provozními náklady. Jeho pořízení by mělo být nejjednodušší bez nepříjemných stavebních prací, špíny a starostí.

Když se architekt se zlatníkem pustí do stavění domů

V jeho představách byl domek perfektně zařízen a uživateli umožňoval plnohodnotné bydlení. O své touze vyprávěl v kavárně svému příteli, shodou okolností brněnskému architektovi. A co by kamarád pro kamaráda neudělal: do roka a do dne stál Freedomek.

Tak jednoduché to však nebylo. Prvotní nákres domku s minimálními náklady vypracoval architekt Marek Jan Štěpán v roce 2006. Ten však ještě dlouhé tři roky ležel v šuplíku, než se jej v roce 2010 jeho autor rozhodl realizovat v rámci projektu Architecture Week. Prototyp Freedomku byl o něco větší než stánek se zeleninou. I když se pyšnil rozměry pouhých 28 m2, způsobil na Václavském náměstí, kde byl v rámci festivalu vystaven, téměř poprask. Za pár dní výstavy jím prošlo přes 25 tisíc lidí a další zájemci se ozývali následně. Kmotrem projektu se stal známý český architekt, odborný publicista a vysokoškolský pedagog Zdeněk Lukeš.

MNOHO POVYKU PRO NIC?

Samozřejmě vyvstala otázka, zda Freedomek nepostihne osud z názvu známé Shakespearovy hry. Pro úspěch nápadu byl prvořadý především poměr mezi kvalitou bydlení a cenou. Malý domek bylo možné pořídit už za 700 tisíc korun, což je levnější než koupě městské garsonky. Další novinkou, se kterou architekt pracoval, bylo zcela nové pojetí svobodného bydlení. Freedomek je unikátní svým přístupem k promyšlené organizaci prostoru, kvalitou provedení a ekologickými parametry. Obsahuje technologie, které nabízejí uživateli téměř bezúdržbové a beznákladové bydlení v řádu stokorun. Milovníkům elektronických vychytávek pak nabízí hi-tech technologie včetně kamerových systémů a jejich ovládání přes smartphone. "Řešení umožňuje nezávislost na inženýrských sítích. Domek vám ráno dovezeme včetně vybavení a v poledne už můžete bydlet," říká Jiří Brosch, spoluautor projektu, který dal Freedomkům charakteristický název.

SKVĚLÁ MYŠLENKA, OBCHODY VŠAK VÁZNOU

freedomekPo úspěchu Freedomku na Václavském náměstí se jeho tvůrci rozhodli, že založí firmu a začnou domky vyrábět zakázkově. Díky inovativnosti projektu byli přijati do Innovation Parku Jihomoravského inovačního centra. Obrovský zájem o projekt, jehož webové stránky jenom v loňském roce shlédly přes čtyři miliony lidí, se však nesetkal s takovou komerční odezvou, jakou si autoři představovali. "Za první rok jsme prodali pouze dvanáct Freedomků, naše představa ovšem byla dvojnásobná," konstatuje Brosch. "Největší překážkou v rozjezdu podnikání jsme paradoxně byli my sami. Do té doby ani jeden z nás neměl zkušenosti s výrobou a organizací výrobní firmy. Pokud někdo zakládá podnik, má většinou vypracovaný business plán a stanovené kroky, jak jej uskutečnit. Naše situace však byla opačná. Naše podnikání vlastně vzniklo náhodou, na základě úspěchu Freedomku na výstavě v Praze, který jsme ani nečekali." V prvním roce musela proto firma řešit základní otázky spojené s výrob ou, marketingem a obchodem. Podle Brosche bylo nejtěžší vybudovat a stabilizovat tým lidí ve výrobě, zároveň se firma setkala i s problémem nekalé konkurence, která úspěšný model zkopírovala. "Nejtěžší je, že vlastně bojujete s větrnými mlýny. Pokud vám někdo okopíruje nápad, inovativní myšlenku, a snaží se na ní vydělat, můžete to řešit pouze právní cestou. To však trvá nějaký čas, který druhá strana využije pro obohacení se na váš úkor." Poslední vyjádření Úřadu průmyslového vlastnictví je pozitivní. Ochranné známky kopírující firmy byly zamítnuty.

OBCHOD STOJÍ NA VÝROBĚ

freedomekZákladem úspěchu bylo vybudovat stabilní zázemí pro výrobu Freedomků. Tvůrci projektu řešili klíčovou otázku: kde umístit výrobní halu tak, aby byl její pronájem ekonomicky přijatelný vzhledem k nemožnosti klasického plánování výroby a nutnosti přizpůsobit produkci jednotlivým objednávkám, a zároveň aby byla splněna kritéria kvality. Po prvním pokusu v Brně byla výroba umístěna v Tachově, kde má firma v současné době kvalitní technickou i technologickou výrobní základnu.

ČESKÝ THOMAS EDISON

Freedomky jsou z pohledu pojetí bydlení i řemeslného zpracování průkopníky v oblasti svobodného bydlení, designu, přístupu k ekologii i vnímání současných trendů. Firma je v České republice tvůrcem trhu především díky vlastnímu vývoji, intelektuální a vývojové základně a úzké spolupráci s ateliérem architekta Štěpána, jehož pracovníci vytvářejí design interiéru vždy na přání každého zákazníka. Při tvorbě přihlížejí ke konkrétní situaci rodiny, která v domku bude bydlet, i k jejímu životnímu stylu. Tomu přizpůsobují velikost i uspořádání domu. Můžeme se tak setkat s interiérem Freedomku v přírodním dřevěném stylu, ale i s ryze moderně pojatým řešením s neonově růžovou sedačkou a lakovanou kuchyní.

ÚSPĚCH FREEDOMKU TKVÍ V JEDNODUCHOSTI

Jednoduchost a téměř "babičkovská" útulnost vyzařuje ze všech realizací architekta Štěpána. Za vším se však skrývají moderní a promyšlené technologie a inovativní přístup architekta. Pro tvůrce Freedomku je prioritní kvalita vnitřního prostředí, jako je teplo, vlhkost vzduchu, světelná a akustická pohoda. Freedomek je vyroben z 95 % ze dřeva. Jeho nosná konstrukce z lepeného dřeva má přesné spoje vytvořené pomocí technologie založené na švýcarském patentu. Zateplení tvoří dřevovláknitá izolace, která má fázový posun "den-noc" a je odolná proti požáru. Plášť Freedomku je difuzně otevřený, fasáda je zpracována ze severského modřínu. Vytápění domu je možné více způsoby, od designového lihového krbu až po tepelné čerpadlo. Úsporu elektrické energie při vytápění zajištují tepelně izolační vlastnosti stěny, jejíž tloušťka 30 cm odpovídá tepelně izolačním vlastnostem cihlové stěny o šířce 3,6 metru.

DIVAN V KUCHYNI A STOLEK NA MILOSTNÉ DOPISY

freedomekArchitekt Štěpán si při tvorbě Freedomku pohrával s myšlenkou návratu člověka k podstatě bydlení. Tuto ideu pak rozvinul při realizaci nové generace Freedomku M, který byl představen letos v červnu v Tachově a který je k vidění také ve Zlíně. "Po zvážení a zpracování nejrůznějších klientských přání a tužeb z prvního roku působení firmy vznikla nová generace Freedomku, zohledňující všechen tento šum a kvas. Při jeho koncipování jsem přemýšlel o tradičních principech bydlení a zcela jednoduchých, ale dnes opomíjených věcech," říká Marek Štěpán. "Má sloužit člověk domu, nebo právě opačně? Kam zmizel všemi muži milovaný divan v kuchyni, kam se poděly stolky na milostné dopisy? Na prvním místě je svoboda člověka a úcta k jeho času." Architekt zde také prvně uplatnil novou koncepci přístupu k odpočinkové zóně, tzv. freesezení. Hlavní odpočinkový prostor je umístěn v obytné kuchyni, která je centrální částí Freedomku. Nový model je větší o 5 m2, což umožnilo vytvořen í prostorné koupelny, interiér rovněž skýtá 14 m3 úložných prostor. Celková plocha nového Freedomku je cca 40 m2, samozřejmostí je terasa o ploše 12 m2.

RACIONÁLNÍ EKOLOGIE - TÉMA NADCHÁZEJÍCÍCH LET

Nová generace Freedomku je přelomová také v přístupu architektury k bydlení a využívání módních tendencí. Ne vždy je ekonomicky i ekologicky přínosné vytvářet za každou cenu například pasivní domy nebo využívat komplikované technologie řízení domu. Počínaje generací M začíná Štěpán pracovat s principy racionální ekologie tvořené "selským rozumem", ne tlakem technologických firem. Podle jeho slov koluje mnoho fám týkajících se soudobých technologických novinek. V tomto vnímání vítězí jednoduché principy nad složitými technologickými celky. "Nechceme používat nejrůznější pseudoekologické technologie, které jsou v rámci konkrétního řešení neefektivní a spíše projekt prodražují a jen sledují líbivé trendy," upřesnil Štěpán.

BRNĚNSKÝ SEN V ZAHRANIČÍ

freedomkyFreedomky sklízejí ohlasy také v zahraničí. V loňském roce byl u Bodamského jezera vystaven první ukázkový exemplář, který měl značnou odezvu, a v současné době má již firma na švýcarském trhu své obchodní zastoupení. V České republice realizuje obchodní aktivity sama, v německy mluvících zemích se chystá otevřít další obchodní zastoupení. Realizace Freedomku se připravují v Německu, Nizozemí, Francii, Velké Británii, na Slovensku a v Rusku, zástupci firmy jednají o vývozu do JAR, Austrálie a USA.

CO BUDE DÁL?

Plány jsou podle zakladatelů firmy velké. V současné době pracují s variantami propojení dvou domků např. do písmene Z, jejichž spojením vznikne příjemné bydlení pro čtyřčlennou rodinu. V peru architekta jsou i varianty domků spojených zimní zahradou v podobě písmene V nebo písmene U s vnitřním atriem. Freedomek však není určený jen pro rodinné bydlení. Velké uplatnění má také jako obchod, kavárna či provozovna, např. pro kadeřnictví nebo zázemí pro golf. Novinkou je pak jeho využití pro občasné bydlení, nejen pro rekreaci, ale třeba i jako motel.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů