Sobota, 27. dubna 2024

Severní Morava a Slezsko získají miliardy pro lepší ovzduší

Severní Morava a Slezsko získají miliardy pro lepší ovzduší

V rámci 36. výzvy OP Životní prostředí, která je primárně určena velkým průmyslovým podnikům a jejich projektům na zlepšování kvality ovzduší, bude do roku 2015 v Moravskoslezském kraji (MSK) proinvestováno 5,7 mld. Kč. Výzvě dal v prosinci definitivní zelenou ministr životního prostředí Tomáš Chalupa během jednání pracovní skupiny pro MSK v Třinci. >>Bylo schváleno celkem 26 žádostí s dotací v úhrnné výši 3,4 mld. Kč. Žadatelé z MSK navíc obdrží na realizaci svých projektů na snižování průmyslových emisí dalších 600 milionů z národních zdrojů. Zbylou sumu ve výši 1,7 miliardy financují v souladu s podmínkami pro udělení dotace EU sami průmyslníci,<< vysvětlil ministr.

Již letos v únoru bude vyhlášena další, tzv. 90% výzva pro MSK s alokací 600 mil. Kč. V ní mají šanci jak projekty z tzv. zásobníku 36. výzvy, tak nové projekty jednotlivých zástupců moravskoslezského průmyslu, které budou primárně zaměřeny na zlepšení stavu ovzduší. Zároveň se chystá další výzva na všechny oblasti podpory Prioritní osy 2, kdy výše podpory bude 40 %. Tato výzva nebude s největší pravděpodobností finančně omezena kvůli vytvoření nového zásobníku projektů pro další výzvy.

V jednání je i výzva, která by měla městům a obcím v kraji nabídnout financování alternativní městské hromadné dopravy. O pevné zařazení výzev na podporu alternativní dopravy, ale třeba i výměny veřejného osvětlení MŽP hodlá usilovat v rámci nového operačního programu, který je připravován pro období let 2014-2020.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů