Úterý, 19. března 2024

Děti porubských mateřských škol mají ve třídách čističky vzduchu

Děti porubských mateřských škol mají ve třídách čističky vzduchu

Děti ze všech 19 mateřských škol v ostravské městské části Poruba mají nově ve třídách čističky vzduchu, díky nimž by se jim mělo lépe dýchat. Městský obvod koupil 73 těchto přístrojů, které jsou účinné i ve velkých místnostech, řekla ČTK mluvčí radnice Jana Končítková.

Ostrava patří k městům s nejhorším ovzduším v zemi a podle starosty Lumíra Palyzy (ČSSD) kvůli znečištěnému ovzduší mnoho dětí trpí astmaty, alergiemi či atopickým ekzémem. "Rozhodli jsme se jít jinou cestou, než je například příspěvek na dětské ozdravné pobyty. Nákup čističek vzduchu přináší trvalý efekt, lze je používat nejen v období smogové situace, ale prakticky celoročně," míní Palyza.

Některé porubské školky už s čističkami mají zkušenosti, protože v devíti z 82 tříd mateřských škol už fungují. Do zbývajících 73 tříd přibyly přístroje v tomto týdnu. Obvod za jejich nákup zaplatil 724.000 korun.
Obvod za jednu čističku zaplatil zhruba 10.000 korun, běžná pořizovací cena přístrojů tohoto typu je přitom o 2000 korun vyšší. Obvod však využil systému elektronických aukcí, kde se mu podařilo získat přístroje za nižší cenu. Celkem tak ušetřil asi 150.000 korun.

Čističky vzduchu využívá už rok například porubská mateřská škola v ulici Oty Synka a podle ředitelky Pavly Kučerové se ukazuje, že šlo o dobrou investici. "Čističky máme v našich třídách díky příspěvkům od rodičů už rok a výsledky jsou viditelné. Díky nim se daří snižovat nemocnost u dětí, podle statistik docházky až o 15 procent," uvedla Kučerová.

Také ředitelka mateřské školy v ulici Sokolovské Zlatuše Peterková uvítala, že bude ve školce více čističek. Zatím tam měli k dispozici jeden přístroj. "Děti zvláště teď v zimním období tráví ve třídách většinu času, protože kvůli zhoršenému stavu ovzduší nemohou chodit ven. Rodiče přišli s iniciativou nákupu čističek, maminky je často používají doma a mají s nimi výborné zkušenosti. Proto jsme hledali prostředky, jak zajistit čističky do všech tříd, bohužel jsme měli finance na nákup pouze jedné čističky," uvedla Peterková. Dodala, že peníze, které později školka na nákup dalších čističek vyčlenila, tak nyní bude moci použít k nákupu didaktických hraček.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů