Sobota, 20. dubna 2024

Chrudim letos chystá investice za 160 milionů korun

Chrudim letos chystá investice za 160 milionů korun

Chrudim letos chystá investice za 260 milionů korun, z toho 160 milionů korun využije z dotací. Nejvíc bude stát sanace ekologických zátěží v areálu bývalé Transporty, sdělil dnes ČTK vedoucí odboru investic Petr Pecina. Loni byly investice podstatně skromnější, v řádech milionů korun.

"Větší investiční akce budou stát 70 milionů korun a 30 milionů korun tvoří opravy a údržba. Největší akcí je odstranění ekologické zátěže Transporta Chrudim za 160 milionů korun a stavby v rámci integrovaného plánu rozvoje města za 36 milionů korun," uvedl Pecina.

V bývalé Transportě hodlá letos město zadat demolici objektů na třech místech, odstranit tamní zeleň, nechá vyhloubit jámy do hloubky asi osmi metrů. Kontaminovanou zeminu odborná firma odveze na skládku a na dno jam uloží štěrk a znovu zasype hlínou. Práce začínají s více než půlročním zpožděním.

Areál, kde se vyráběly například výtahy, eskalátory a pásové dopravníky, je zamořen těkavými uhlovodíky. Znečištění v zemině je karcinogenní a představuje nebezpečí pro nedaleké Medlešice a Dřenice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů