Pátek, 26. dubna 2024

V Chrudimi začala sanace areálu bývalé Transporty

V Chrudimi začala sanace areálu bývalé Transporty

V areálu bývalého podniku Transporta Chrudim začala sanace staré ekologické zátěže. Stavební stroje dnes začaly bourat některé staré objekty, zemina znečištěná těkavými uhlovodíky bude odtěžena do hloubky sedmi metrů. Další pětimetrová vrstva se bude čistit chemicky.

"Jsem rád, že se podařilo překonat všechny překážky a existuje jasné rozhodnutí o financování," řekl na místě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Výsledná cena dosáhne asi 162 milionů korun. Většinu uhradí dotace z Operačního programu životní prostředí, zbytek nákladů nese Pardubický kraj.

Znečištění ze zamořeného areálu představuje nebezpečí i pro zdroje podzemní vody u nedalekých Medlešic a Dřenic, chlorované uhlovodíky jsou karcinogenní. Kontaminaci vod brání hydrogeologická bariéra, jejíž provoz stojí Pardubický kraj osm milionů korun ročně. Práce by měly skončit 14 měsíců po zahájení, další čtyři měsíce potrvá vyřízení administrativních záležitostí.

Transporta byla firma s více než stoletou tradicí, která vyráběla zejména dopravní zařízení, například výtahy, eskalátory a pásové dopravníky. Na počátku 90. let firma zaměstnávala přes 4000 lidí a měla obrat více než dvě miliardy korun. V roce 1998 strojírny zkrachovaly.

V Pardubickém kraji jsou další staré ekologické zátěže mnohem většího rozsahu. Například vyčištění areálu chemičky Synthesia Pardubice, kde leží odhadem až milion tun škodlivých odpadů z výroby. Podle původní dohody Fondu národního majetku s firmou měl už být zlikvidován, zatím však zmizela jen malá část. Sanace měly být součástí takzvaného ekologického supertendru, z něj však sešlo. Náklady na likvidaci odpadů v chemičce se odhadovaly zhruba na tři miliardy korun.

Kdy se tyto státem garantované sanace uskuteční, není zatím jasné. Podle Chalupy se ministerstvo snaží seřadit staré zátěže podle závažnosti od těch nejhorších, které nesnesou odklad. K úhradě nákladů na odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací se zavázal stát ve smlouvách s nabyvateli privatizovaného majetku. Ty uzavíral Fond národního majetku ČR se souhlasem vlády od roku 1991. Původně se předpokládalo, že sanace stát zaplatí z peněz získaných za prodej dřívějších státních podniků. "Ani ty odložené peníze nejsou dostatečné na to, aby se vyřešily všechny problémy," řekl ČTK ministr s tím, že jen na některé sanace je možné využít evropské dotace.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů