Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Prahy loni vyprodukovali 264 tisíc tun komunálního odpadu

Obyvatelé Prahy loni vyprodukovali 264 tisíc tun komunálního odpadu

V roce 2012 se v Praze sesbíralo 264 206 tun komunálního odpadu. Pro představu: "Takovým množstvím odpadu by se dalo zasypat celé Václavské náměstí do výše Petřínské rozhledny," přibližuje mluvčí společnosti Pražské služby Julián Záhorovský.
V třídění odpadů již tradičně Praha patří mezi nejvzornější města v republice. V hlavním městě je momentálně umístěno více než 4300 kontejnerů na tříděný odpad a za poslední dva roky díky nim bylo vytříděno 101 184 tun odpadu. "V roce 2012 každý občan Prahy vytřídil 18,17 kilogramů papíru, 9,56 kilogramů plastu, 12,73 kilogramů skla a 0,65 kilogramů nápojových kartonů," vypočítává mluvčí Záhorovský. Ve srovnání s rokem 2005 tak podle něj došlo k nárůstu o 17 % u papíru, téměř 80 % u skla, 66 % u plastů a dokonce 376 % u nápojových kartonů.
bbb
Třídění odpadů má podle Záhorovského jednoznačně pozitivní ekologický efekt. "Naše dvě třídící linky zpracují ročně více než 36 tisíc tun papíru. Každý rok tak zachráníme okolo 612 tisíc stromů, tedy asi 875 hektarů lesa. To je desetkrát větší rozloha, než má pražská obora Hvězda," uvádí Záhorovský.
Na druhé straně stále dochází k situacím, kdy lidé odkládají zejména rozměrný odpad mimo určené nádoby. "Jde nejčastěji o starý nábytek, koberce či zbytky umakartových jader z panelákových koupelen," vysvětluje Záhorovský. Každoročně musejí pracovníci Pražských služeb odklidit sedm tisíc až deset tisíc tun tohoto odpadu. "Podle našich výpočtů by toto množství odpadu zaplnilo Mariánské náměstí do výšky 30 metrů," komentuje mluvčí Záhorovský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů