Úterý, 19. března 2024

Všechny karvinské školky mají čističky vzduchu

Všechny karvinské školky mají čističky vzduchu

Ve všech mateřských školách v Karviné mají děti čističky vzduchu. Město jich pořídilo 83 a vybavilo jimi všechny třídy 19 objektů mateřských škol. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. Obdobně čističkami před časem dovybavil všechny své školky například i ostravský městský obvod Poruba.

Čističky výrazně pomáhají především při zhoršených rozptylových podmínkách, kdy se nemůže dlouhodobě větrat. Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejhorším ovzduším v celé Evropě a právě Karvinsko se se zhoršenou kvalitou rozptylových podmínek potýká velmi často.

Městu se podařilo kvůli velkému množství objednaných přístrojů snížit jejich cenu a koupit jich nakonec mohlo víc, než původně plánovalo. Čističky jsou podle mluvčí prakticky nehlučné a filtry stačí jednou týdně vyprat. Přístroje mají minimální spotřebu elektřiny, tedy i nízké provozní náklady, a školky je tak používají i přes noc.
"Mají rozhodně význam. Ráno, když přijdeme do třídy, je vzduch takový jiný. My už jsme čističky kdysi měli, ale tam byly filtry na výměnu, u těchto čističek takové filtry nejsou. Je to pro nás výhodnější i méně nákladné na provoz," vysvětlila ředitelka MŠ Spojka Eva Maslovská.

Například Základní a mateřská škola Prameny nakonec nakoupila čističky i z vlastních prostředků pro některé prostory základní školy, i v tomto případě firma poskytla škole slevu.

Swiderová dodala, že běžná cena jednoho přístroje je 8500 korun, město je pořídilo zhruba za 4800 korun. "Přístroje stály necelých 400.000 korun a pořídili jsme je všem našim školkám díky krajské dotaci," podotkl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů