Pátek, 29. března 2024

Plzeň má povolení na stavbu úpravny vody, začne zhruba v pololetí

Plzeň má povolení na stavbu úpravny vody, začne zhruba v pololetí

Plzeň dostala stavební povolení na modernizaci téměř 20 let staré úpravny vody zhruba za miliardu korun. Díky investici, kterou podpoří EU, se ve městě od roku 2015 zlepší kvalita pitné vody podle nejpřísnějších norem EU. Město už vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele stavby i technologie; bude ho znát nejpozději do poloviny roku. Hned poté začne stavba. ČTK to dnes řekl ředitel útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš.

O doplnění technologie uvažuje radnice od roku 2004 kvůli výskytu některých nebezpečných látek, což nyní řeší provizorně. Na provoz úpravny má město od hygieniků výjimku do září 2014. "Nedošlo k zásadní změně kvality pitné vody, ale musíme připustit, že do surové vody z řeky se dostává kde co, například pesticidy, zbytky léčiv, antikoncepce a mangan," řekl Jan Kretek z Vodárny Plzeň. Hygiena požaduje, aby všechny tyto látky umělo nové městské zařízení filtrovat. Dlouhodobě sledované ukazatele, železo, hliník, zákaly a veškeré organické látky, udržuje firma v pitné vodě na stejných i lepších hodnotách.

Přestavba zahrnuje obnovu a rozšíření technologie, hlavně filtrace, která už je zastaralá. Využijí se současné budovy bez přístaveb, protože úpravna byla navržená na výrobu 1,5 metru krychlových za sekundu, ale při současné spotřebě "jede" na třetinu.

Plzeň už má registrační list o přidělení dotace a má tak zablokované peníze z EU. "Až bude ukončený výběr dodavatele, tak se musí poslat s veškerou dokumentací na Státní fond životního prostředí, kde po prověření vydají definitivní rozhodnutí o přidělení dotace," uvedl Beneš. Podle něj chce město začít s prací co nejdříve, zhruba v pololetí, protože jde o složitou stavbu. "Stavět se bude za provozu. Nemůžeme si dovolit vypnout úpravnu, aby dva roky netekla ve městě voda. Plzeňská úpravna patří k největším v zemi a my musíme zajistit stoprocentní kvalitu pitné vody i v průběhu výstavby," uvedl. Stavební povolení je podle Beneše vydané velmi čerstvě a nyní nabývá právní moci.

Z evropského operačního programu Životní prostředí získá Plzeň 73 procent z vysoutěžené ceny stavby; dalších pět procent z národních zdrojů. Město počítá s tím, že konkurence firem v krizi stavebnictví cenu díla stlačí. Zhruba 300 milionů korun má město připravené v rozpočtu z nedávného prodeje rozvodů tepla firmě Plzeňská teplárenská, řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Václav Prokš

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů