Čtvrtek, 28. března 2024

Jak tvořit s dětmi v mateřských školách? učitelé budou hledat odpovědi na konferenci

Jak tvořit s dětmi v mateřských školách? učitelé budou hledat odpovědi na konferenci

I v letošním roce brněnské školské zařízení Lipka pozvalo pedagogy z mateřských škol na Konferenci k environmentální výchově. Tématem letošního, již desátého ročníku je umění v ekologické výchově a řeč bude například o landartu a tvoření v krajině nebo o hudbě a působení hluku na lidský organismus.

Již podesáté se sejdou učitelé z mateřských škol na Konferenci k environmentální výchově v MŠ. Na konferenci se svými příspěvky vystoupí mimo jiné zážitkový pedagog Petr Kubala, muzikoterapeutka Marie Beníčková, výtvarnice Zdenka Štefanidesová ze Sluňákova - centra ekologických aktivit města Olomouce nebo Světla Froncová a Pavlína Veselá z Lipky.

"Pedagogové se budou moci zúčastnit několika workshopů věnovaných výtvarné či dramatické výchově, umění slova a vytváření příběhů, odnesou si inspiraci a náměty pro hudební výchovu a muzicírování," říká hlavní organizátorka konference Jitka Martínková z Lipky. Na konferenci pedagogové získají množství informací, ale také praktické nápady na aktivity do výuky. "Lektoři z Lipky učitele z mateřských škol například naučí, jak vyrobit jednoduché rytmické nástroje z přírodních materiálů a představí také různé hry, které se dají využít na procházkách nebo na zahradě školky," doplňuje Martínková. Proč je umění důležité v předškolní výchově dětí vysvětluje Zdeňka Štefanidesová: "Tvoření v přírodě nabízí nepřeberné možnosti jejího využití, rozvíjí fantazii i estetické cítění dětí. Pokud se navíc děti samy podílí na spoluutváření prostoru, kde žijí, utvářejí si k danému místu vztah. Na takovém místě se pak cítí dobře, a co víc - mají tendenci o něj pečovat a chránit jej."

Konference pořádaná Lipkou - školským zařízením pro environmentální vzdělávání proběhne ve čtvrtek 28. února 2013 v prostorách Administrativního a školicího centra JMK na ulici Cejl v Brně. Akce je finančně podpořena Jihomoravským krajem a Regionální rozvojovou agenturou jižní Moravy.

Datum a místo konání: čtvrtek 28. února 2013, 8-16 hodin, Administrativní a školicí centrum JMK, Cejl 73, Brno

Kontakty: Jitka Martínková , hlavní organizátorka, jitka.martinkova@lipka.cz, 543 420 823

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů