Čtvrtek, 28. března 2024

Inteligentní řešení šetří výrazně náklady

Nová centrála Komerční banky v Praze - Stodůlkách šetří provozní náklady o desítky procent.

Inteligentní řešení šetří výrazně náklady

Moderní a zároveň ekologická budova, kterou postavila firma VCES, využívá inteligentní řešení navržené a následně realizované společností Schneider Electric.

V budově byl implantován sofistikovaný řídicí systém TAC Vista, jenž ovládá energie uvnitř budovy, rovněž žaluzie a rolety. Nejen díky tomu získal objekt prestižní ekologický certifikát BREEAM s hodnocením Very Good. Nová kancelářská budova KB v takzvané Britské čtvrti patří mezi zelené budovy. Ty se obecně vyznačují tím, že jsou energeticky velice efektivní.

"V praxi to znamená, že proti klasické budově jsou náklady na energie u těchto budov nižší o čtvrtinu až polovinu. Například produkce CO2 je nižší o více než třetinu, spotřeba vody o 40 %, objem pevného odpadu je menší dokonce až o 70 %," vysvětlil generální ředitel Schneider Electric pro ČR a Slovensko Jaroslav Žlábek.

VÝZNAMNÉ ÚSPORY

Poměrně snadno lze dosáhnout úspor, a to právě díky využití inteligentních technologií, ty navrhla a následně dodala společnost Schneider Electric, světový lídr v oboru energetických úspor. Konkrétně se jedná o řídicí systém TAC Vista, který je pomyslným ekologickým srdcem moderní budovy. Díky němu se totiž jednoduše ovládá klimatizace, ventilace a vytápění.

Ústředí TAC Vista, lehce připomínající menší velín, krom jiného sleduje záložní zdroje napájení celého objektu. Navíc prostřednictvím měřidel a senzorů monitoruje spotřebu elektrické energie, vody, tepla a chladu. Inteligentní systém rovněž ovládá osvětlení a využití žaluzií a rolet, a to nejen ke kýžené větší úspoře, ale také pro větší pohodlí osob uvnitř budovy.

V praxi šetření probíhá tak, že senzory například zjistí, že v kancelářích či na chodbách nikdo není, proto samy zhasnou světlo. Nemůže se tak stát, že by někdo při odchodu z práce zapomněl zhasnout a celou noc se zbytečně svítilo. Obdobně je tomu s denním svícením a žaluziemi.

Senzory dokáží rozpoznat množství světla v kanceláři během dne, zároveň monitorují sluneční svit dopadající na okna. Jestliže je jasný, slunečný den a v kanceláři je velké množství přímého světla, automaticky se spustí rolety a žaluzie. Naopak pokud by po nějakou dobu bylo šero, systém sám vyhodnotí, jak intenzivně je třeba svítit uvnitř budovy, aby se množství světla "dorovnalo" na dobrou viditelnost. Proti klasické kancelářské budově není třeba svítit na sto procent, tudíž se rovnou šetří.

Budova zároveň drží jeden prim, díky čemuž vyčnívá nad ostatními ekologickými budovami v ČR. Objekt je rozdělen do šesti elektro okruhů dle úrovně priority. Systém Schneider Electric hlídá dodržování limitů čtvrthodinových maxim. To v praxi znamená, že pokud se spotřeba elektřiny blíží k těmto maximům, těsně před jejich dosažením se postupně odpojí nejméně důležité okruhy. Tedy počítače zaměstnancům budou stále fungovat, odpojí se například jedno ze dvou chladicích zařízení a podobně..

"Při návrhu a realizaci budovy se postupovalo tak, aby dopady na životní prostředí byly co nejmenší a aby budova byla energeticky úsporná, ekologická a udržitelná. Nová centrála KB proto získala jako jedna z prvních v České republice certifikát BREEAM na úrovni Very Good," doplnil Žlábek.

CERTIFIKÁT BREEAM

Jedná se o ekologické hodnocení budov, které se používá od roku 1990. Po celém světě má obdobné ekologické ohodnocení na 200 tisíc budov. Nově se mezi ně řadí právě i centrála Komerční banky v pražských Stodůlkách, zároveň je jednou z prvních v České republice. Certifikát mimo jiné hodnotí nakládaní s energiemi či vodou nebo užití materiálů, znečištění dopravou v okolí. Jedním z hodnocených kritérií je i vnitřní prostředí, posuzuje se tedy i zdravé a pohodlné působění v budově.

Podle součtu a poměru s maximem možného se pak budova zařadí do jedné z pěti kategorií: Pass, Good, Very Good, Excellent a Outstanding. Tak jak to bývá, za maximum je považováno 100 %, přičemž budova s nejnižším stupněm Pass musí dosáhnout alespoň 30 % ideálu, u budovy s hodnocením Very Good to musí být 55 % a do nejvyšší kategorie Outstanding se řadí budovy, které překročí 85 %.

POSTAVIL JI VCES

Budova o rozloze 17 tisíc m2 vznikla v rámci budované městské čtvrti CITY WEST. "Projekt budovy Komerční banky je jedním z hlavních projektů společnosti VCES a.s., dokončených v loňském roce. Projekt jsme klientovi úspěšně předali v dohodnutém termínu. Společnost VCES potvrdila svoji schopnost navrhnout a realizovat inovativní technická řešení a díky úzké spolupráci s klientem získat certifikát BREEAM na úrovni Very good," doplňuje Ludovic Duplan, regionální ředitel pro střední Evropu Bouygues B timent International a člen představenstva VCES a.s.

Budova doplňuje projekt CITY WEST, který se stává nejrychleji rostoucí administrativní a rezidenční čtvrtí v Praze a zároveň je tu jednou ze tří nejvýznamnějších kancelářských lokalit. Centrum bylo v roce 2010 oceněno v soutěži Best of Realty, jejíž je Stavitel mediálním partnerem. V současné době pracuje v CITY WEST přibližně 3500 lidí, po zprovoznění nové budovy centrály Komerční banky vzroste tento počet o dalších 1200 lidí.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů