Čtvrtek, 25. dubna 2024

Příbramská radnice chybovala v tendru na provozovatele skládky

Příbramská radnice chybovala v tendru na provozovatele skládky

Příbramská radnice chybovala ve zhruba padesátimilionovém tendru na výběr provozovatele skládky na ukládání komunálního odpadu v areálu bývalého rudného dolu v Bytízu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázku zrušil. Jeho rozhodnutí je pravomocné. Starosta Příbrami Pavel Pikrt (ČSSD) dnes ČTK řekl, že radnice zřejmě vypíše soutěž znovu. O věci se chce ale ještě poradit s právníkem.

Příbramská radnice tendr vyhlásila loni v lednu. Podle ÚOHS v něm bylo několik chyb. Radnice podle antimonopolního úřadu zvýhodnila firmu SVZ Centrum, která v místě skládku provozuje. Náklady na dopravu proto měla oproti ostatním firmám minimální, náklady na uložení odpadu dokonce nulové.

Pikrt připomněl, že odpad z Příbrami v minulosti končil až na skládce v Chrástu. Dodal, že jejímu provozovateli po vybudování skládky v Bytízu ubylo odpadu a tendr zpochybnil. Starosta poukázal na to, že SVZ Centrum je příbramskou firmou a skládky leží ze dvou třetin na území Příbrami. "Z hlediska poplatku za ukládání komunálního odpadu vyšla ta nabídka levněji," podotkl.

Podle ÚOHS ale musí zadavatelé veřejných zakázek zvažovat na jedné straně hospodárnost a na druhé otevřenost řízení více dodavatelům. "V obecné rovině je třeba při tomto střetu dát přednost větší otevřenosti zadávacího řízení," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

V tendru byly podle ÚOHS další chyby, proto Rafaj zadávací řízení celé zrušil. Případem se zabýval na základě podnětu společností RUMPOLD-P s.r.o. a Rumpold - R Rokycany s.r.o.

Skládku v Bytízu mělo původně stavět město, nakonec ale prodalo projektovou dokumentaci a předalo stavební povolení soukromému investorovi. Podle tehdejšího starosty Josefa Řiháka (ČSSD) nebylo v silách města skládku vybudovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů