Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava o myslivosti je v České Lípě největší za poslední léta

Výstava o myslivosti je v České Lípě největší za poslední léta

V českolipském muzeu začíná stěžejní výstava letošního roku nazvaná Adepte cechu Hubertova - Tradice a současnost myslivosti. Zaměřená je nejen na myslivost, ale také využívání lesa, lov zvěře a trofeje. ČTK to dnes řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Pro muzeum je výstava rozsahem i koncepcí největší za několik posledních let. Odpovídá tomu i její umístění, exponáty jsou především v největším a nejreprezentativnějším prostoru muzea, v ambitu bývalého augustiniánského kláštera. Podle Vitáčka nabízí výstava i kuriozity. "Hlavně v oblasti myslivosti jich je spousta. Myslivci vyrábí řadu úžasných věcí, které používají k chovu zvířat, lovu i zpracování zvěře," uvedl Vitáček. Vystavené jsou například fajfky, zbraně, včetně flint ze 17. až 19. století, myslivecké nože nebo pytlácké pasti.
Na výstavě je také unikátní nábytek z přelomu 19. a 20. století, který byl původně na zámku v Zahrádkách na Českolipsku. "Většina nábytku zmizela po roce 1945. Máme tady, co se podařilo zachránit a dohledat na jiných zámcích. Nábytek je zajímavý tím, že se vyráběl z paroží, rohů nebo zubů z divočáků," vylíčil ředitel muzea.

Atraktivní jsou i dioráma představující šlechtický lovecký salonek, pracovnu fořta z přelomu 19. a 20. století a loveckou hostinu. Podle Vitáčka to je ale jen část rozsáhlé výstavy. Návštěvníci uvidí i sbírky trofejí, preparáty zvěře a loveckých psů, hudební nástroje, vzácné obrazy s mysliveckou tematikou nebo myslivecké uniformy a vyznamenání. Výstava zasahuje i do dalších odvětví - historie, dějin umění, literatury, lingvistiky nebo ekologie. "Zápřah výstavy je velký," konstatoval Vitáček.

Výstavu budou provázet konference, přednášky, vystoupení trubačů a soutěže pro děti. Myslivosti věnují v České Lípě i letošní muzejní noc, Den Země či Den zvířat. Vernisáž byla dnes, pro veřejnost bude expozice přístupná od soboty 30. března do 26. října.

Marek Kuntoš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů