Pátek, 29. března 2024

Černá a červená auta žerou více

Černá a červená auta žerou více

Myslet na snížení spotřeby můžete už při výběru barvy pro nové auto. Nejvíc ´žerou´ černá, nejméně stříbrná a paradoxně dost červená. Laboratoř v americkém Berkeley udělala pokus se dvěma stejnými auty. Pod ostré kalifornské slunce postavili stříbrnou a černou Hondu Civic. A naměřili, že rozdíl teplot na rozpálené střeše stříbrného a černého auta dělá až 45 st. C. V kabině černého auta bylo o 12 stupňů víc. Což pro klimatizaci černé hondy znamenalo, že na následné vychlazení kabiny na 25 stupňů za půl hodiny potřebovala o 13 procent energie víc.

Černé auto se víc zahřívá, a proto je třeba uvnitř více klimatizovat. Podle německého autoklubu ADAC zvýší spotřebu paliva hlavně první minuty po zapnutí klimatizace ve vyhřátém, na slunci zaparkovaném autě až o čtyři litry.

A proč mají větší spotřebu červená auta? Pro to mají vysvětlení psychologové. Červená zvyšuje agresivitu řidiče, který pak víc šlape na plyn. "Neustálý pohled na červenou kapotu řidiče irituje a řada pojišťoven už dohledala ve statistikách, že je to nejnehodovější barva.

Zdroj: auto.idnes.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů