Pátek, 29. března 2024

Plán pomoci velkým firmám s účty za elektřinu naráží v Bruselu

Plán pomoci velkým firmám s účty za elektřinu naráží v Bruselu

Plán ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby na finanční úlevu energeticky náročným odvětvím se zadrhává. Jeho návrh počítá s tím, že podniky, které ročně odebírají alespoň 20 gigawatthodin elektřiny, by mohly čerpat úlevu na poplatcích za obnovitelné zdroje. Zaznívají ale pochybnosti, zda tento záměr projde přes Evropskou komisi, která v současnosti prošetřuje podobný německý model. Čeští úředníci tak budou nejspíš nuceni celý plán přepracovat.

Firmy z energeticky náročných oborů si stále hlasitěji stěžují, že rostoucí poplatky za elektřinu podrývají jejich konkurenceschopnost. Ministerský plán, který se těší vzácné podpoře napříč politickým spektrem, počítá s pomocí ve výši dvou miliard korun. V součtu se stávající plošnou pomocí by se státní dotace vyšplhala na 13,7 miliardy korun.

Firmy vidí zelenou daň rudě

Evropská komise již Čechům naznačila, že hledisko spotřeby může být vyhodnoceno jako příliš selektivní. "Je pravda, že kvůli signálům z Bruselu jsme museli naše plány přehodnotit," říká náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc. Nově připravované opatření by tedy mělo mít plošnější dosah. V praxi by to znamenalo, že i kdyby došlo k navýšení celkové dotace, byla by rozmělněna mezi více příjemců.

Dražší elektřina pro koncové zákazníky nesouvisí s vývojem cen na energetické burze. Poptávka sice během krize mírně poklesla, ale cenu ženou vzhůru rostoucí poplatky na podporou alternativních zdrojů. Podpora zelené energie vyšla jen loni v Česku na více než 44 miliard korun.

Průměrná cena za megawatthodinu tak poskočila ze 166 korun v roce 2010 na letošních 583 korun. "Loni jsme na poplatcích na obnovitelné zdroje zaplatili necelých 140 milionů korun, letos by to mohlo vyrůst až na 200 milionů," kvantifikuje náklady za strojírenskou skupinu Vítkovice její šéf Jan Světlík.

Z únorových statistik svazu Hutnictví železa vyplývá, že průmyslníci odvádějí v průměru 29 procent zisku před zdaněním na poplatcích za obnovitelné zdroje. U chemických nebo sklářských podniků dosahuje tento podíl dokonce 56, respektive 62 procent. "Tyto náklady komplikují rozhodování o investicích, a tím také nepřímo ovlivňují nábor nových pracovníků," říká za valašskou chemičku Deza její výrobní ředitel Pavel Pustějovský.

Německý precedens

Fiskální úlevy velkým podnikům, u nichž elektřina tvoří podstatnou část vstupních nákladů, nabízí od roku 2011 i Německo. Tam se v souvislosti s plánovaným totálním odklonem od jádra vyšplhaly poplatky za elektřinu na druhou nejvyšší úroveň v Evropské unii. Firmy jsou osvobozeny od platby za koncesi, do které se náklady na zelenou energii promítají. Toto opatření vyšlo jen za loňský rok tamní vládu na 300 milionů eur.

Německé soudy ale nedávno toto opatření vyhodnotily jako diskriminační a spolková vláda je pod silným tlakem na zrušení podpory. Evropská komise navíc na začátku března spustila separátní vyšetřování, zda tyto úlevy nepředstavují formu státní podpory, která deformuje tržní prostředí. Částka, kterou ušetří vybrané podniky, totiž padá na bedra zbylých odběratelů.

Spekuluje se, že komise by mohla dospět k rozhodnutí během následujících dvou týdnů. Zdůvodnění jejího verdiktu může naznačit, co je Brusel ochoten akceptovat, a tedy i způsob, jakým bude následně postupovat české ministerstvo. "Nyní čekáme, jak dopadne šetření v Německu. Podle toho budeme pokračovat dál," potvrzuje Šolc.


44,6 mld. kč

Očekávané letošní náklady na podporu alternativních zdrojů energie v Česku.

2 mld. kč

Tolik chce ministerstvo průmyslu a obchodu vyčlenit na úlevy na poplatcích za zelenou energii pro největší odběratele elektřiny. Ty by měly doplnit stávající plošnou podporu pro firmy a domácnosti v hodnotě 11,7 miliardy korun.

AUTOR: Martin Kohout
AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů