Čtvrtek, 28. března 2024

Síť smeSpire: Slibná budoucnost pro malé a střední podniky z oblasti geo-ICT

Síť smeSpire: Slibná budoucnost pro malé a střední podniky z oblasti geo-ICT

Dvouletý projekt smeSpire financovaný Evropskou unií, který umožňuje malým a středním podnikům (MSP) využívat možnosti a výzvy INSPIRE pro své obchodní příležitosti, se nyní dostává do klíčového bodu. Po prvním roce fungování projektu se rozrostla síť partnerských firem smeSpire a dalších subjektů z oblasti geo-ICT z 15 na 230 v celkem 20 zemích.

Rovněž byl nastartován proces shromažďování a pojmenování nedostatků, které je nutné cíleně a efektivně řešit za použití moderního řízení v oblasti prostorových informací v rámci e-governmentu. V nadcházejících šesti měsících konsorcium projektu dokončí analýzu nedostatků, ze které vyplyne nejvhodnější řešení, které bude navrženo členům sítě smeSpire pro vylepšení jejich dovedností a tím i zvýšení jejich tržního potenciálu.

Význam sítě smeSpire nespočívá pouze v získávání nových znalostí, ale i v jejich využívání. Projekt smeSpire spojuje MSP s dalšími organizacemi, které jsou pro rozvoj a implementaci INSPIRE klíčové, čímž vytváří nové příležitosti pro MSP, které jsou součástí projektové sítě.

"S připojením do sítě projektu smeSpire jsme velmi spokojeni", říká Ken Harkin, manažer rozvoje obchodu firmy Sparx Systems ze státu Victoria v Austrálii. "Jsem přesvědčen, že spolupráce v rámci sítě smeSpire bude vzájemně prospěšná. Austrálie má o problematiku INSPIRE velký zájem a současně cítíme, že s účastí Sparx Systems získává síť smeSpire mezinárodní rozměr, který, jak doufáme, povede k většímu množství obchodních příležitostí." Firma Sparx Systems vyvíjí Enterprise Architect, de facto standard pro modelování dat a systémů.

Na MSP z oblasti geo-ICT jsou cíleny následující akce:

. Cena CEN/TC 287 za špičkovou úroveň a inovace na konferenci INSPIRE 2013, která se koná od 23. do 27. června ve Florencii, sponzorovaná projektem smeSpire a firmami Sparx Systems a GiStandards. Firma s nejzajímavější inovací obdrží 2500 euro.

. Diskusní sekce "Využití vlivu MSP pro INSPIRE" na konferenci Geospatial World Forum 2013 v Rotterdamu, organizované 13. - 16. května společně firmou Geospatial Media and Communications, JRC a projektem smeSpire. Vybraným firmám bude ze strany JRC částečně hrazena účast.

"MSP mají v úspěchu a vývoji INSPIRE důležitou roli. Plánované události jsou projevem uznání tohoto faktu i unikátní příležitostí pro MSP z oblasti geo-ICT k předvedení INSPIRUJÍCÍCH inovací, ale také možností poukázat na překážky, které musí při implementaci a využívání INSPIRE překonávat," vyjmenovává Paul Smits z JRC.

"Letos je pro MSP z oblasti geo-ICT, které budou prezentovat své inovativní aplikace, připraveno velmi zajímavé ocenění. Vedle akademické sféry může být tahounem v oblasti inovací i soukromý sektor, což platí zejména pro malé a střední podniky," říká Martin Ford, sekretář evropské standardizační organizace pro geografické informace CEN/TC 287, za souhlasu Dannyho Vandenbroucke z Evropské asociace pro geoinformace (AGILE), který odpovídá za proces hodnocení.

Z akcí sítě smeSpire na lokální úrovni stojí za zmínku dvě národní události: 4. konference HUNAGI, pořádaná v Budapešti 4. dubna 2013, a dva německé workshopy pořádané partnerem smeSpire, organizací PSU. "Jsme velmi potěšeni, že projekt smeSpire byl na naší 4. konferenci zastoupen, což povede k posílení našeho členství v síti smeSpire a k zahrnutí více maďarských MSP do procesu implementace INSPIRE," uvádí Gabor Remetey, generální sekretář HUNAGI, maďarské asociace pro geoinformatiku. "Během dvou workshopů uskutečněných 19. března v Mnichově a 20. března v Münsteru se mnoho německých MSP z oblasti geo-ICT seznámilo s příležitostmi, které INSPIRE nabízí," prohlásil Johannes Gnädinger, výkonný ředitel PSU.

Jste členem sítě smeSpire? Pokud ne, připojte se k nám na www.smespire.eu .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů