Sobota, 20. dubna 2024

Profesor MUDr. Mojmír Petráň CSc. - vynálezce převratného mikroskopu

Profesor MUDr. Mojmír Petráň CSc. - vynálezce převratného mikroskopu
Devadesáti let se dožil na jaře t.r. významný vědec a odbojář Mojmír Petráň. Slavný plzeňský vědec vynalezl převratný konfokální mikroskop s dvojitým řádkováním, jímž je možné pozorovat živou tkáň, aniž by se do ní muselo příliš řezat.

Profesor Mojmír Petráň se narodil r. 1923. Jeho konfokální mikroskop způsobil převrat v mikroskopických technikách a přispěl k rozvoji molekulární buněčné biologie.

I přes svůj věk se věnuje překládání a je v kontaktu s výzkumem. Jak vzpomíná na dobu po schválení patentu, který v roce 1965 získal se svým kolegou Milanem Hadravským? Tehdy prosazovali, aby se mikroskop vyráběl v pražské Meoptě.

"Měli jsme tam dobré kamarády. Ti nám řekli, že by to mohli dělat, ale ať seženeme zákazníky, řekneme, kolik by to mohlo stát a že to dají do plánu na příští pětiletku. To je samozřejmě nesmysl," popsal profesor Petráň.

Nezbylo tedy nic jiného, než mikroskop vyrábět pod záštitou JZD Komorno u Plzně.

"Petráň je v současnosti vědeckým pracovníkem Ústavu buněčné biologie a patologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Je členem řady českých vědeckých společností a čestným členem britské Královské mikroskopické společnosti. V říjnu 2005 mu prezident V.Klaus udělil Medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy.

ZDROJ: http://plzen.idnes.cz/, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů