Pátek, 29. března 2024

Sněmovna schválila vznik banky k ochraně genofondu lesních dřevin

Sněmovna schválila vznik banky k ochraně genofondu lesních dřevin

Zlepšit ochranu a reprodukci genetického fondu lesních dřevin má vládní novela, kterou dnes Sněmovna hladce schválila. Novela počítá v návaznosti na předpisy EU s vypracováním národního programu ochrany a reprodukce genetických zdrojů lesních dřevin. Umožnit má také vznik národní banky, která by uchovávala semena a kultury lesních stromů pro jejich reprodukci. Banku má provozovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem, který bude také koordinátorem programu.

Sněmovní zemědělský výbor doporučil v novele, kterou nyní dostane k posouzení Senát, zpřesnit ustanovení týkající se výkonu státní správy při uvádění lesních dřevin do oběhu. Doporučil také příslušně doplnit novelu zákona o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s úpravami souhlasil.

Národní program ochrany má do půl roku od účinnosti novely připravit ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Program má upravit podmínky a postupy ochrany a reprodukce genetických zdrojů lesnicky významných původních druhů dřevin v Česku.

Provádění programu, jehož součástí bude kromě provozování banky také shromažďování genetických zdrojů, hodnocení a vedení dokumentace, má stát do deseti milionů korun ročně. Ministerstvo má program hradit ze svého rozpočtu. Počítá se zvýšením počtu zaměstnanců Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů o pět lidí, což bude znamenat kolem dvou milionů korun z resortních peněz.

Část nákladů chce ministerstvo pokrýt ze zvýšených poplatků například za udělení nebo prodloužení licence k uvádění reprodukčního materiálu lesních dřevin do oběhu. Nově by měl žadatel za udělení licence zaplatit 1000 korun místo stokoruny, prodloužení licence má stát 500 Kč. Nezmění-li se počet držitelů licence, jichž bylo na začátku loňského roku 668, během dvou až pěti let by mělo ministerstvo získat zhruba 400.000 korun.

Novela má také stanovit minimální počet stromů, z nichž lze sbírat identifikovaný reprodukční materiál buku lesního, dubu letního nebo dubu zimního. Za porušení pravidel by mohla hrozit pokuta až půl milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů