Sobota, 20. dubna 2024

Při úklidu Jizerských hor nasbírali dobrovolníci kontejner odpadu

Při úklidu Jizerských hor nasbírali dobrovolníci kontejner odpadu

Minimálně jeden velkoobjemový kontejner zaplní odpadky, které o víkendu nasbírali dobrovolníci při úklidu Jizerských hor. Na jedné cestě pro pěší dokonce našli opuštěnou plastovou židli. ČTK to dnes řekla ředitelka pořádající Společnost pro Jizerské hory Kateřina Bednářová. "Těžko říci, jak se tam dostala. Autem se tam dojet nedá," uvedla.

Po zimě podle ní našli také dost odpadků po běžkařích, hlavně plastové lahve nebo obaly od sušenek. Žádný z běžkařů tam ale tentokrát nenechal staré či rozbité lyže po skončené sezoně. V horách ale někdo zanechal dva kočárky. "Poblíž Liberce a Jablonce nad Nisou jsme objevili také dvě skládky domácího odpadu. Na jedné byl vyhozený i gauč," zmínila Bednářová.

Úklid kolem turistických cest pořádá Společnost pro Jizerské hory vždy po zimní a letní turistické sezoně. I tentokrát se zapojily řádově stovky dobrovolníků. "Před akcí jsme rozdali přes 500 pytlů na sběr odpadků," řekla ředitelka. Lidé do hor vyráželi zejména dnes, kdy k procházce vybízela modrá obloha.

Akce Ukliďme Jizerky se koná od roku 1999. Zájemců, kteří se do úklidu zapojují, přibývá a rozšiřuje se i oblast, která se čistí. V minulosti byly trasy dané, v posledních letech si ale mohou lidé sami rozhodnout, kam zamíří. Organizátorům musí jen dát vědět, kde pytle zanechali. Společnost pro Jizerské hory je bude svážet v příštím týdnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů