Pátek, 29. března 2024

Solární sdružení kritizují vyhlášku o recyklaci solárních panelů

Solární sdružení kritizují vyhlášku o recyklaci solárních panelů

Fotovoltaická sdružení kritizují návrh vyhlášky ministerstva životního prostředí (MŽP), která stanovuje výši poplatku za recyklaci solárních panelů. Navržený poplatek je podle sdružení výrazně vyšší, než je běžná cena za recyklaci panelů na trhu. Proti takovému tvrzení se však ohradili zástupci jednoho z kolektivních systémů, které budou recyklaci panelů zajišťovat. Podle ministerstva výše poplatků zajistí, aby s elektroodpadem bylo naloženo řádně.

Vyhláška doplňuje zákon, který MŽP prosadilo loni. Podle zákona budou u solárních panelů uvedených do provozu od letošního 1. ledna výrobci solárních panelů na speciální účet odvádět částku, za kterou bude tento panel prostřednictvím kolektivních systémů jednou ekologicky zlikvidován. U starších panelů by měli částku na jejich likvidaci odvádět ve splátkách jejich majitelé. Provozovatelé solárních elektráren se musí do kolektivních systémů registrovat do konce června.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace (CZEPHO) dnes systém recyklace panelů kritizovala. Evropská směrnice o elektroodpadu podle CZEPHO dává výrobcům panelů na výběr, zda sběr a likvidaci odpadu zajistí sami, prostřednictvím kolektivního systému, nebo si na to někoho najmou. České právo ale stanovuje kolektivní systém jako jedinou možnost.

"Celá legislativa zavádějící recyklační poplatek je nastavena tak, že budí spíše podezření z přípravy tunelu, místo snahy řešit skutečné problémy, protože svěřuje obrovské finanční prostředky vyvoleným firmám bez dostatečné kontroly," uvedla ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová. "Návrh prováděcí vyhlášky navíc počítá s minimálním poplatkem, který je stanoven několikanásobně výše, než je cena vytvořená na trhu," doplnila.

Podle mluvčího MŽP Matyáše Vitíka ale minimální sazba ve výši 5,50 Kč na kilogram hmotnosti solárních panelů poskytuje dostatečnou jistotu, že s elektroodpadem ze solárních elektráren bude naloženo řádně. "Ministerstvo navrhnulo mechanismus tak, aby byl příspěvek do kolektivního systému převoditelný a zúčtovatelný na základě skutečných nákladů v době likvidace," dodal.

Výši poplatku kritizuje také Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES). "Vyhláška, v rozporu s platným zákonem o odpadech, stanovuje fixní minimální sazbu za recyklaci solárních panelů, která je skoro desetkrát vyšší než dnešní běžná cena na trhu. Je evidentní, že ministr (Tomáš) Chalupa zde podlehl tlaku odpadové lobby," uvedla AliES v tiskové zprávě. Podle aliance je na trhu běžná cena za likvidaci kilogramu solárních panelů 0,60 koruny.

Proti výši ceny za recyklaci uváděné AliES se ale ohradili zástupci kolektivního systému ASEKOL Solar. "Nevíme, z jakých výpočtů vycházejí v AliES, zmíněná výše nákladů na recyklaci ale nepokryje ani samotný svoz vysloužilých panelů na recyklační linky," sdělila ČTK mluvčí ASEKOL Solar Hana Ansorgová. "U naprosté většiny fotovoltaických elektráren, kterých je v ČR přes 20.000, se budou svážet řádově jen desítky panelů," doplnila, proč zmíněných 0,60 koruny za kilogram nepokryje sběr a odvoz odpadu.

ASEKOL Solar si podle Ansorgové uvědomuje, že stanovení výše poplatku pro budoucí recyklaci je náročné. Společnost proto nabízí klientům vrácení případného přeplatku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů