Pátek, 19. dubna 2024

Globální partnerství pro odstranění chudoby a transformaci ekonomiky k udržitelnému rozvoji

Doporučení pro globální rozvojovou agendu po roce 2015 jsou na světě

Globální partnerství pro odstranění chudoby a transformaci ekonomiky k udržitelnému rozvoji

Vytvořit nové globální partnerství ve prospěch úplného odstranění chudoby a transformace ekonomiky k udržitelnému rozvoji. To jsou hlavní doporučení 27-členného týmu významných osobností z celého světa, jež byl pověřen generálním tajemníkem OSN, aby vypracoval rámec pro globální rozvojovou agendu po roce 2015. Výstupem práce tohoto týmu je zpráva A New Global Partnership: Eradicate Poverty and Transform Economies through Sustainable Development, která byla 30. května představena v New Yorku.

V čele této pracovní skupiny významných osobností stojí tříčlenný výbor, jehož členy jsou prezidentka Libérie Ellen Johnson Sirleafová, indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono a britský premiér David Cameron. Mezi členy jsou například bývalý německý prezident Horst Kohler nebo jordánská královna Rania.

5 bodů budoucí transformace, aneb cestovní mapa:

. Zaměřit se na všechny. Po roce 2015 už nepůjde o snižování, ale o ukončení extrémní chudoby. Žádnému člověku nesmí být upřeny ekonomické příležitosti a lidská práva.

. Základem transformace se musí stát udržitelný rozvoj. Je nutné jednat ihned, abychom dokázali odvrátit nebezpečné dopady změny klimatu a degradace životního prostředí.

. Transformace ekonomiky ve prospěch pracovních příležitostí a inkluzívního růstu. Ttransformace založená na inovacích, technologiích a potenciálu byznysu.

. Bezpečnost a efektivní, otevřené a odpovědné instituce. Bezpečnost a dobrá správa věcí veřejných jsou klíčem k dobrému životu.

. Vytvořit nové globální partnerství. Rozvojová agenda po roce 2015 musí vycházet z pocitu solidarity, spolupráce a vzájemné odpovědnosti.

Zprávu A New Global Partnership: Eradicate Poverty and Transform Economies through Sustainable Development a související materiály najdete on-line na adrese: www.post2015hlp.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů