Sobota, 20. dubna 2024

Cvičení v hašení lesního požáru

Cvičení v hašení lesního požáru

Ve středu 29. května 2013 proběhlo mezi 9. - 12. hodinou v Lesním revíru Kobrštejn, katastrální území Horní Údolí, Zlaté Hory cvičení složek IZS s názvem "Jeseníky 2013".

Vlivem silného poryvu větru vznikl na mýtině v lesním revíru Kobrštejn požár, který způsobily žhavé částice z míst, kde bylo v předešlých dnech prováděno pálení klestu. Plameny zapálily suchou trávu a hrabanku v dané lokalitě a v důsledku silného větru se požár velmi rychle šířil jak pozemně, tak i korunově.

Oheň ohrožoval 80-letý smrkový porost o rozloze asi 200 ha a skupinkušesti skautů, kteří v době vzniku požáru pobývali na Podzámecké chatě situované ve směru šíření požáru. Vzhledem k postupu požáru k nedalekým rašelinovým ložiskům nešlo vyloučit také šíření požáru skrytým podzemním hořením pod vrstvou lesní hrabanky.

S fiktivním požárem bojovali jak profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Olomouckého a Moravskoslezského kraje, tak také dobrovolní hasiči okresu Jeseník a Bruntál a polští kolegové.

Hasiči prováděli hašení požáru na dvou hasebních úsecích s rozdělením na Sever a Jih zasažené oblasti, zřídili čerpací stanoviště, organizovali kyvadlovou dopravu pro zásobování vodou, prováděli hasební práce požárním tankem SPOT a pomocí letecké techniky, zachraňovali skupinku šesti skautů v nepřístupném terénu, provedli jejich základní ošetření a transportovali k sanitce zdravotnické záchranné služby.

Cvičení se kromě hasičů účastnili také Policie ČR, Městská policie Jeseník, ZZS Olomouckého kraje, Letecká služba Policie ČR, Celní správaČR, Horská služba Jeseníky a Lesy ČR. Celkem se do cvičení zapojilo asi 130 cvičících.

Hlavním cílem cvičení bylo prakticky procvičit postup jednotek požární ochrany a dalších složek integrovaného záchranného systému při likvidaci rozsáhlého lesního požáru v nepřístupném terénu s využitím mezikrajské pomoci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a přeshraniční spolupráce Státní požární ochrany v Opoli.

Toto cvičení bylo největším cvičením složek IZS v rámci Olomouckého kraje pro letošní rok. Jeho součástí bylo i zprovoznění mobilní buňky mobilního operátora a prezentováno bylo také v rámci Mechanismů civilní ochrany Evropské unie.

ZDROJ:pozary.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů