Sobota, 20. dubna 2024

Pro ekologičtější MHD se chystá miliarda

Již v červnu by v rámci OP Životní prostředí měla být vyhlášena výzva podporující pořízení autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) i výstavbu CNG plnicích stanic. Celkem se pro tyto účely připravuje až jedna miliarda korun.

Pro ekologičtější MHD se chystá miliarda

Dotace budou určeny pro oblasti s největší prašností. Nicméně nadlimitní koncentraci pevných částic PM10 bylo u nás v roce 2011 vystaveno přes 50 procent obyvatel.

Příslušná výzva v OP Životní prostředí bude počítat s tím, že takto podpořené CNG autobusy budou moci kromě měst nakupovat i soukromí dopravci - musí je však využít pro městskou hromadnou dopravu. Plnicí stanice na CNG budou muset >>sloužit<< po dobu trvání projektu jen městským autobusům. Výzva se nebude týkat celé ČR, nýbrž pouze omezeného výčtu měst, která jsou dnes nejvíce zatěžována emisemi z dopravy, především prachovými částicemi. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se tak rozhodlo pomoci oblastem s nejhorším ovzduším. Uskutečnění samotných projektů je ještě podmíněno schválením nové podpory v rámci OP Životní prostředí ze strany Evropské komise.

>>Bude-li zařazení nové formy podpory schváleno, může být na podporu této aktivity alokována částka až 1 mld. korun z prostředků Evropské unie. Podrobné informace chystáme ve spolupráci s MŽP a v nejbližší době je zveřejníme na našem webu www.ngva.cz,<< říká Ing. Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV, neziskové odborné platformy pro podporu implementace a provozu technologií pro využití zemního plynu a biometanu v dopravě (NGVA).

Mezi města s vysokou koncentrací pevných částic PM10, která budou moci využít chystanou podporu pro CNG, patří např. Ostrava či Brno. Silně znečištěné ovzduší má rovněž Ústecký kraj. Tam se CNG autobusy sice už využívají, ale zatím v malém počtu. Dopravní podnik města Ústí nad Labem však však již koncem června pořídí dva CNG busy Mercedes Citaro a tři CNG busy Solaris Czech. Další dva 15metrové CNG busy přibudou do vozového parku podniku letos na podzim.

Česká republika a pohon vozidel na CNG

Dnes je v ČR již více než 400 autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (Compressed natural gas - CNG), přičemž jejich počet za poslední rok vzrostl o téměř 11 %. V Evropě je již přes 278 tisíc CNG autobusů a celosvětově jich je bezmála 700 tisíc. CNG pohon má u nás také stále větší počet vozidel pro komunální údržbu.

Celkem je v České republice provozováno už více než 5500 CNG vozidel.

ZDROJ: ASOCIACE NGV

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů