Pátek, 26. dubna 2024

Británie má údajně největší zásoby břidlicového plynu na světě

Británie má údajně největší zásoby břidlicového plynu na světě

Britští geologové zvýšili odhad zásob zemního plynu v břidlicových horninách na severu Anglie na 37 bilionů metrů krychlových. To je dvojnásobek dosavadního předpokladu a podle dosavadních odhadů jde o nejvyšší rezervy břidlicového plynu na světě, mírně vyšší než v Číně.

Británie, kde se už firmy připravují na těžbu nového zdroje, by z těchto zásob mohla krýt celou svou spotřebu plynu desítky let.

"Zpráva Britského geologického průzkumu potvrzuje 1300 bilionů krychlových stop (břidlicových zdrojů), což je dvojnásobek předchozího odhadu," řekl včera v parlamentu hlavní tajemník ministerstva financí Danny Alexander. Horní odhad průzkumu činí 2281 bilionu krychlových stop. Geologové navíc připomínají, že pásma hlubokých břidlic, v nichž se nachází plyn, se prostírají po většině území Anglie od severu až na jižní pobřeží.

Británie je největším evropským konzumentem plynu a loni jej spotřebovala 2,76 bilionu krychlových stop (78 miliard krychlových metrů). Pokud by se konzervativně počítalo s desetiprocentní výtěžností ložisek, stačila by severoanglická břidličná formace Bowland pokrýt spotřebu země zhruba na půlstoletí.

Rozvoj břidlicových ložisek v Británii donedávna brzdily obavy z ohrožení životního prostředí. Na konci loňského roku ale vláda zrušila moratorium na průzkum a chce rozvoj břidlic podpořit daňovými úlevami.

Británii docházejí zásoby plynu v Severním moři a od nového zdroje si země slibuje obnovení nezávislosti na dovozu, stejně jako zlevnění drahé energie.

Klíčové pro vyhlídky těžby nových zdrojů budou ale připravované vrty těžařských firem Cuadrilla, IGas a dalších. Příslib břidlic tento měsíc přiměl největšího britského dodavatele energie Centrica k tomu, aby od Cuadrilly koupil čtvrtinový podíl v nejslibnějším ložisku břidlicového plynu v severoanglickém hrabství Lancashire. O svém vstupu do britských břidlic uvažuje podle agentury Reuters i francouzský ropný koncern Total. Firmy, které budou v Británii provádět průzkumné vrty, slíbily obcím v blízkosti svých vrtů 100 000 liber (asi tři miliony korun) a jedno procento z výnosů každého vrtu. Oznámilo to včera britské ministerstvo energetiky.

Americký Úřad pro energetické informace tento měsíc odhadl, že zásoby břidlicového plynu ve 41 zemích světa dosahují 207 bilionů metrů krychlových a díky rozvoji průzkumných aktivit dál rostou. Zásoby plynu v břidlicích tak dosahují už třetiny světových zásob zemního plynu a stačily by na více než 60 let globální spotřeby. Největší zásoby má Čína, kde je úřad odhadl na 1275 bilionů krychlových stop, tedy 36 miliard kubíků. Druhé jsou USA, kde je jich o třetinu méně. Právě Spojené státy jsou průkopníkem využití břidlicových hornin. Po nich se chystají nové zdroje využívat další země světa, jako jsou Čína, Argentina, Británie a Rusko. Takzvaná "břidlicová revoluce" v posledních letech udělala z USA vývozce plynu a prudkým zlevněním této suroviny přeměnila tamní energetický trh.

Zpráva Britského geologického průzkumu potvrzuje 1300 bilionů krychlových stop (břidlicových zdrojů), což je dvojnásobek předchozího odhadu.
DANNY ALEXANDER
hlavní tajemník ministerstva financí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů