Pátek, 29. března 2024

Podpora solární elektřiny skončí do pěti let

Podpora solární elektřiny skončí do pěti let

Domácnosti by v příštím roce neměly ve svých účtech už téměř pocítit přirážku za nové solární elektrárny.

Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier předpokládá, že Německo do pěti let zastaví státní subvence pro výrobce solární elektřiny. Právě do roku 2018 by podle něj celkový výkon instalovaných fotovoltaických elektráren měl dosáhnout hranice 52 gigawattů, která bude podle loni schváleného zákona znamenat konec podpory pro nová zařízení.

Po boomu jejich výstavby v předchozích dvou letech podle Altmaiera zafungovalo krácení dotací. Letos proto ministr očekává nové instalace jen o úhrnném výkonu okolo čtyř gigawattů (GW).

Německá vláda loni přistoupila k razantnímu omezení státem garantovaných výkupních cen solárního proudu u nových elektráren, aby zabránila jejich nekontrolovatelnému přibývání. To se totiž odráželo v citelném zvyšování cen elektřiny pro koncové zákazníky, zejména domácnosti, neboť mnoho podniků je z placení ekologické přirážky v ceně energií osvobozeno, aby se nesnižovala jejich konkurenceschopnost.

Kvůli štědrým státním dotacím, garantovaným stejně jako v Česku na 20 let, a klesajícím pořizovacím nákladům na nová fotovoltaická zařízení loni v Německu přibylo nově instalovaných elektráren o celkovém výkonu 7,6 gigawattu. Rok předtím to bylo 7,5 GW. To je výrazně nad berlínskou vládou prosazovaný limit 3,5 GW ročně.

Pro letošek Altmaier počítá s poklesem nově instalovaného výkonu na zhruba čtyři gigawatty; k červnu podle něj přibyla zařízení o 1,8 GW. Celkově se tak Německo dostalo na zhruba 34 GW instalovaného výkonu.

Příští rok by podle ministra už domácnosti prakticky neměly v účtu za proud pocítit ekologickou přirážku za nově vybudované solární elektrárny. Podle propočtů bude tento příplatek pod 0,1 eurocentu za kilowatthodinu. Nyní platí Němci na podporu obnovitelných zdrojů 5,3 eurocentu z každé spotřebované kilowatthodiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů