Sobota, 27. dubna 2024

Češi za osm let sebrali 30 milionů úsporných zářivek

V domácnostech přibývá úsporných zářivek, jejich recyklace ale stejným tempem neroste.

Češi za osm let sebrali 30 milionů úsporných zářivek

Především kvůli lenosti spotřebitelů, kteří jsou ochotni ujít do sběrného místa o čtvrt kilometru méně než v minulosti. EKOLAMP během svého působení předal k recyklaci 5 163 tun světelných zdrojů, z nichž se podařilo ekologicky zlikvidovat 161 kg toxické rtuti, která by mohla zamořit vodu v objemu 525 Máchových jezer.

PRAHA, 15. července 2013 - V Česku funguje již osmým rokem kolektivní systém EKOLAMP, který zajišťuje zdarma zpětný odběr a recyklaci osvětlovacích zařízení. Nezisková organizace působí na tuzemském trhu od června 2005. Prostřednictvím kolektivního systému Češi doposud nasbírali 5163 tun světelných zdrojů. "To představuje zhruba 30 miliónů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů. Z nich se podařilo opět využití tisíce tun skla, plastů a ušlechtilých kovů," bilancuje působení kolektivního systému Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP (viz graf níže). EKOLAMP rovněž odebral a k recyklaci předal 1492 tun průmyslových svítidel.

ekoZpět k průmyslovému využití nebo bezpečné likvidaci také putovalo více než 161 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. Právě rtuť je třeba ekologicky zpracovat. "Pro představu lze říct, že toto množství rtuti by mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu více než sedmi vodních nádrží Lipno či téměř 525 Máchových jezer," dodává Radoslav Chmela.

Během osmi let bylo instalováno 3693 sběrných míst (viz graf). Nejvíce se na zpětném odběru podílely firmy a obce. "Domácnosti zatím zaostávají. V praxi "úsporky" recykluje pouze 40 procent domácností. Přitom povědomí o ekologické likvidaci má podle posledního průzkumu 91 procent spotřebitelů a počet sběrných míst neustále roste," bilancuje Radoslav Chmela. Na skládkách proto ročně zbytečně končí až 60 procent doma vyřazených úsporných světelných zdrojů.

Češi loni sebrali 787 tun "úporek": ve sběru zlenivěli

Výsledky sběru elektrozařízení loni mírně stagnovaly a bilance sběru "úsporek" meziročně mírně poklesla o 1,7 procenta. "Loni se podařilo sebrat 787 tun světelných zdrojů, což představuje zhruba pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů," říká Radoslav Chmela.

Negativním trendem je zkracování průměrné vzdálenosti, kterou jsou spotřebitelé ochotni s vysloužilou zářivkou urazit. "Loni to bylo 707 metrů, což je o 280 metrů méně než v předchozích letech. Zářivky tak většinou končí v komunálním odpadu a pak na skládkách," rekapituluje výsledky Radoslav Chmela. Velkým problémem je nepředávání vysloužilých průmyslových svítidel, jejich pokoutné rozebírání a odprodej sběrným surovinám. "Ročně se jedná odhadem o stovky tun, které končí mimo zpětný odběr," dodává Radoslav Chmela.

Vyřazené úsporné světelné zdroje lze vrátit v jakémkoli obchodě při nákupu nových zářivek, dále ve sběrných dvorech obcí či je uložit do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na městských úřadech nebo v řadě firem.

Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie. Více informací o rozmístění těchto nádob a správné likvidaci osvětlovacích zařízení je k dispozici na www.ekolamp.cz. Ilustrační obrázky jsou k dispozici zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů