Pátek, 26. dubna 2024

Studentská Active House Award

Studentská Active House Award

Společnost VELUX Česká republika vyhlásila výsledky 2. ročníku studentské soutěže Active House Award, zaměřené na návrhy projektů udržitelných staveb v aktivním standardu. Z přihlášených projektů z Česka a Slovenska ocenila mezinárodní odborná porota celkem 8 soutěžních prací.

Předmětem soutěže bylo zpracování objektu v aktivním standardu, který je definován kvalitou vnitřního prostředí, ohleduplností k životnímu prostředí a energetickou efektivitou. Soutěžilo se v kategoriích novostavby a rekonstrukce. Vítězem kategorie novostaveb se stal projekt studenta Fakulty architektury VUT v Brně Norberta Obršála, Inventura archetypu. Porota ocenila citlivé zapojení nových hmot do stávající struktury vesnice. Druhé místo v kategorii získala dvojice Juraj Kačenka a Eva Bírová z FA VUT v Brně za projekt Country Houses.

V kategorii rekonstrukce zvítězil návrh studentů Jaroslava Matouška a Adama Michny z Fakulty architektury VUT v Brně. pod názvem Za humny. V téže kategorii byla udělena také zvláštní cena poroty, a to výjimečnému projektu RAW Restaurant od čtyř studentek Fakulty architektury STU Bratislava: Ivany Linderové, Barbory Látalové, Evy Čápové a Michaely Lietavové.

Kromě cen ve dvou hlavních kategoriích a zvláštní ceny poroty byla v soutěži udělena také 4 uznání poroty studentům: Eva Eisenreichová a Tomáš Eckschlager (Fakulta stavební, ČVUT v Praze), Patrik Janoušek (Fakulta architektury, ČVUT v Praze), Michaela Smolkové (Fakulta stavební, STU v Bratislavě), Vojtěch Šedý (Fakulta stavební, ČVUT v Praze).

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů