Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skokové zdražení čínských solárních panelů nehrozí, EU se dohodla v historicky největším obchodním sporu

Evropská komise dospěla k dohodě s Čínou o přijetí cenových závazků na dovoz solárních panelů a jejich komponentů do EU.

Skokové zdražení čínských solárních panelů nehrozí, EU se dohodla v historicky největším obchodním sporu

PO INTENZIVNÍM VYJEDNÁVÁNÍ DOSPĚLA EVROPSKÁ KOMISE NA KONCI ČERVENCE K DOHODĚ S ČÍNOU O PŘIJETÍ CENOVÝCH ZÁVAZKŮ NA DOVOZ SOLÁRNÍCH PANELŮ A JEJICH KOMPONENTŮ DO EU. ROZHODNUTÍ KOMISE O PŘIJETÍ CENOVÝCH ZÁVAZKŮ A ZMĚNA STÁVAJÍCÍHO NAŘÍZENÍ O ULOŽENÍ PROZATÍMNÍCH ANTIDUMPINGOVÝCH OPATŘENÍ BYLY ZVEŘEJNĚNY V ÚŘEDNÍM VĚSTNÍKU EU 3. SRPNA. V PRAXI TAK DOCHÁZÍ U SPOLUPRACUJÍCÍCH ČÍNSKÝCH VÝROBCŮ K NAHRAZENÍ DOSAVADNÍCH PROZATÍMNÍCH CEL MINIMÁLNÍMI DOVOZNÍMI CENAMI. PLATNOST CENOVÝCH ZÁVAZKŮ BYLA STANOVENA DO KONCE ROKU 2015.

Antidumpingové a antisubvenční šetření týkající se dovozu solárních panelů a jejich komponentů z Číny zahájila Evropská komise v září, resp. v listopadu 2012. Nařízením Komise byla 5. června uložena prozatímní antidumpingová cla ve výši 11,8 procenta s tím, že od 6. srpna 2013 do uložení konečných opatření budou navýšena na 37 - 68 procent pro jednotlivé vyvážející výrobce. Většina členských států včetně ČR s uložením prozatímních cel důrazně nesouhlasila, a to s ohledem na očekávané negativními dopady opatření na fotovoltaické odvětví, nicméně i přes odpor členských států Evropská komise prozatímní cla uložila. Obě šetření nadále pokračují, o případném uložení konečných opatření budou členské státy rozhodovat v prosinci tohoto roku.

Součástí dohody je i množství jednotlivých výrobků, které bude za dojednané ceny možné do EU dovézt. Toto množství odpovídá objemu dovozů od spolupracujících čínských výrobců, pokrývá zhruba tři pětiny unijní spotřeby a 70 procent čínského vývozu. Mezi výrobci, kteří se k minimálním dovozním cenám zavázali, je i největší vývozce solárních panelů do ČR. "Těší mě, že obě strany byly v takto vypjatém sporu schopné nalézt kompromisní řešení. Česko od počátku preferovalo dohodu, která by minimalizovala nežádoucí dopady na fotovoltaický průmysl," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. ČR navržené řešení akceptovala, neboť je výrazně lepší než kdyby platila Komisí přijatá antidumpingová cla v plném rozsahu. Rozhodující však bude návrh Komise a pozice členských států v konečné fázi šetření v prosinci 2013.

V rámci dohody se Čína rovněž zavázala neukládat prozatímní opatření u antidumpingových a antisubvenčních šetření na dovozy vína a polysilikonu z EU, která byla zahájena v reakci na případ solárních panelů.

Přílohy ke stažení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů