Úterý, 19. března 2024

Vysoká pokuta 25 milionů korun společnosti Nisa Recycling s. r. o. za neoprávněné nakládání s odpady

Vysoká pokuta 25 milionů korun společnosti Nisa Recycling s. r. o. za neoprávněné nakládání s odpady

Česká inspekce životního prostředí uložila za porušení povinnosti nakládání s odpady v zařízení, které k nakládání s odpady nebylo určeno či povoleno, pokutu 25 milionů korun společnosti Nisa Recycling s.r.o. Praha. Pokuta nabyla právní moci po doručení rozhodnutí fikcí.

Při stanovení výše pokuty přihlédla ČIZP ke dvěma mimořádným situacím - požárům odpadů 9. a 17. 11. 2012. Pro upřesnění - 9. 11. 2012 došlo k požáru převážně textilních odpadů na lokalitě Arnoltice v části seníku (šlo o součást zařízení k využívání odpadů) a 17. 11. 2012 hořely odpady plastů v téže lokalitě, ale v části bývalého teletníku.

Současně byla samostatným rozhodnutím stanovena nápravná opatření, tj. odvoz odpadů a předání oprávněné osobě z lokality Arnoltice - Bulovka do 31. 5. 2013. Protože toto nápravné opatření nebylo splněno, hodlá ČIŽP přistoupit k dalším sankcím.

Tento případ převozu odpadu přes hranice a jeho "uskladnění" v ČR se táhne od roku 2005. Dá se bohužel předpokládat, že již uložené pokuty budou problematicky vymahatelné. Jednatelem firmy je totiž nyní moldavský občan; jedná se pravděpodobně o tzv. "bílého koně". Veškeré dokumenty a písemnosti jsou tedy do datové schránky doručovány fikcí.

V současné době probíhají stále jednání ohledně dotací na odstranění odpadů (Krajský úřad Libereckého kraje jedná s německými partnery, protože odpad pochází z Německa).

ČIŽP podala ve věci také dvě trestní oznámení na neoprávněné nakládání s odpady; v těchto případech stále probíhá šetření. Policie ale zastavila řízení v případu trestního oznámení, které ČIŽP podala ve věci podezření podání chybných informací při zápisu změny v obchodním rejstříku (policie řízení zastavila pro neprokázání trestného činu).

Praha, 19. srpen 2013

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Vývoj případu naleznete zde: http://www.cizp.cz/3406_CIZP-poda-dalsi-dve-trestni-oznameni-v-pripadu-skladky-odpadu-z-Nemecka

Foto: OI ČIŽP Libereckého kraje

Požáry v areálu společnosti

Odpady z Německa 5

Odpady z Německa 3

Odpady z Německa 4

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů