Čtvrtek, 18. dubna 2024

V ČR přibylo od ledna 5 procent výrobců biopotravin, je jich 477

V ČR přibylo od ledna 5 procent výrobců biopotravin, je jich 477

V Česku od začátku roku do srpna přibylo pět procent registrovaných výrobců biopotravin, jichž je nyní 477. Na tiskové konferenci to dnes uvedl vedoucí oddělení ekologického zemědělství ministerstva zemědělství (MZe) Jan Gallas. Spotřeba biopotravin v Česku předloni po tři roky trvajícím poklesu vzrostla o 4,6 procenta na 1,67 miliardy Kč. MZe odhaduje, že mírný růst do pěti procent pokračoval i v loňském a letošním roce.

Ještě výraznější aktuální růst trhu s biopotravinami uvádí ředitel předního tuzemského producenta a obchodníka s biopotravinami, společnosti Country Life, Otakar Jiránek. "My v v letošním roce zaznamenáváme nárůst okolo 15 procent, v loňském roce to bylo okolo 11 procent," uvedl.

Přestože oficiální statistiky mluví zpravidla o růstu prodejů biopotravin v obchodních řetězcích, kde se jich prodává většina, Country Life prý zaznamenává opačný trend. "Větší nárůsty máme u specializovaných obchodů, menší u řetězců," poznamenal ředitel firmy, která očekává za letošní rok tržby okolo 280 milionů korun. Vývoj podle něj souvisí s trendem, při němž se část spotřebitelů odklání od velkých obchodních řetězců a dává přednost menším lokálním prodejcům. Trend podle Jiránka souvisí zejména s řadou afér s kvalitou potravin v nedávné době.

Zatímco v letech 2005 až 2008 tuzemský trh s biopotravinami rostl každoročně o desítky procent až na 1,8 miliardy Kč, v následujících dvou letech začal v důsledku ekonomické krize stagnovat a obrat byl zhruba 1,6 miliardy korun. Během roku 2011 nastalo mírné oživení, které podle odhadů pokračovalo loni a odhaduje se i pro letošní rok. Přesná čísla za loňský rok nejsou dosud k dispozici. Zhruba 60 procent prodaných biopotravin na českém trh pocházelo v roce 2011 z dovozu. Takřka dvě třetiny biopotravin lidé koupí v obchodních řetězcích. Při přímém prodeji, který se uskutečňuje především přímo na farmách, utratili lidé asi 87 milionů Kč.

Několikaletý rozmach ekofarem v Česku loni výrazně zpomalil, letos dokonce mírně klesá. Na konci letošního srpna jich bylo 3922, což bylo o 12 méně než na konci roku 2012. V předchozích letech přitom ekofarem ročně přibývalo až o desítky procent. Ještě v roce 2011 činil meziroční nárůst více než deset procent. Snížení počtu nových ekofarem souvisí podle ministerstva zemědělství s tím, že kvůli vyčerpání peněz byly zastaveny dotace pro nové ekologicky hospodařící zemědělce. Ty by dle dostupných údajů měly být obnoveny v roce 2015. Biofarem by tak v důsledku očekávání nového přílivu peněz mohlo již v příštím roce zase začít přibývat.

Podle akčního plánu, který v prosinci 2010 schválil kabinet, má vzrůst podíl ekologického zemědělství do roku 2015 na 15 procent. Podíl biopotravin na trhu s potravinami by měl ze současného zhruba procenta stoupnout na trojnásobek. Materiál si také klade za cíl obrácení poměru mezi dováženými a domácími biopotravinami ve prospěch tuzemských.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů