Úterý, 23. dubna 2024

Povodňová ochrana: Absorpční pytle

K novinkám mobilní protipovodňové ochrany pro rychlé nasazení patří systémy, jež se v zahraničí nazývají Rescue Bags...

Povodňová ochrana: Absorpční pytle

Abychom je rozlišili od protipovodňových pytlů s pískem, tradičních nebo tandemových, budeme je nazývat absorpčními protipovodňovými pytli.

Výhodou absorpčních protipovodňových pytlů (APP) je jejich nízká hmotnost v nenaplněném stavu (100-200 g na pytel), a tedy možnost rychlé dopravy na místo určení, podle potřeby i letecky (vrtulníkem záchranné služby).

PRINCIP OCHRANY

Položíme-li prázdný APP do vody, během 3-5 minut nasákne a absorbuje vodu. APP totiž obsahuje polymer, který působením vody zgelovatí. Gel vydrží ve své podobě několik týdnů podle venkovní teploty, vlhkosti a přímého slunečního záření. (Poslední použité vzorky skladované v nevytápěné garáži při teplotách letošního května držely svou formu několik týdnů.)

Gel vytvoří z pytle základní stavební segment (tvárnici, nebo podle velikosti pytle i větší stavební útvar) pro stavbu protipovodňové stěny. Segment je poměrně stabilní a dobře se s ním manipuluje. Gel se nevytvoří, když je voda slaná, nebo když je masivně znečištěna chemickými látkami. Pro rychlejší nastartování reakce a průběh absorpce je vhodné před aplikací každý segment ponořit celý do vody. APP jsou jednorázové a nejsou určeny pro opakované použití. Segment o rozměrech 60 x 40 x 20 cm absorbuje až 23 litrů vody.

ČTVERO ZPŮSOBŮ POUŽITÍ

APP mohou nahradit pytle s pískem zejména jako bariéry určené při povodních k ochraně staveb. Významným způsobem pomoci v případě povodní nebo zasažení objektů je též určení pro sběr vody. APP jsou schopny nasát povodňovou vodu a udržet ji absorbovanou ve formě gelu až několik týdnů. Třetím způsobem použití je utěsnění lokálních úniků. Čtvrtou oblastí využití nejsou povodně, ale lesní požáry, kdy propojením jednotlivých vodou nasátých segmentů lze vytvořit ochranný val (izolaci) proti šíření požáru. Ale tato navrhovaná aplikace ještě nebyla vyzkoušena.

APP VERSUS PYTLE S PÍSKEM

Ve srovnání s pytli s pískem jsou APP lehčí a snadněji se s nimi manipuluje. Při skladování zaberou málo místa a jsou vyrobeny z nezávadných materiálů. Pytle s pískem potřebují písek a plnicí zařízení, nástroje a zejména lidský potenciál, kdežto APP se plní povodňovou vodou téměř >>automaticky<<. V případě nouze či prodlení lze APP dopravit na místo určení letecky.

POSTUP STAVBY OCHRANNÉ HRÁZE

APP ponoříme do vody, hloubky 30 cm.

Čekáme 3 min., až polymer expanduje.

Naplněný segment vložíme do stavby při zachování pravidel stavby cihlové zdi a pravidel, která byla stanovena pro stavbu pytlů s pískem (viz např. článek v Moderní obci č. 11/2011).

Preventivně můžeme položit neaktivované APP na místě předpokládaného příchodu povodňové vody, která postupně APP aktivuje, naplní.

LIKVIDACE APP PO POVODNI

Při likvidaci APP pracujeme v ochranných rukavicích. Pytel uložíme do plastového kontejneru nebo pytle na odpadky.

Rozřízneme a otevřeme horní část pytle a polymer posypeme deaktivačním prostředkem, který je součástí dodávky APP.

Promícháme, aby rozklad proběhl rychleji a vyčkáme asi 15 min, než proběhne neutralizace. Deaktivovaný polymerový gel poté smícháme s vodou a spláchneme do odpadnich vod.

Vlákna APP a zbytky polymeru se zlikvidují ve spalovně.

Jednodušší, ale časově náročnější způsob likvidace je nechat pytle delší dobu na otevřeném slunném místě a nechat vodu z velké části odpařit. Potom lze pytle se zbytky polymeru poslat do spalovny. Je to stejný polymer na bázi akrylátů, který se používá v dětských plenách Pampers.

TECHNICKÉ ÚDAJE A SPECIFIKACE

Vzhledem ke stabilitě lze APP použít ke stavbě stěny vysoké až 1,5-2 m, přičemž musí být zachována pravidla stavby jako při stavbě cihlové zdi. Na dvou největších stranách je APP opatřen protiskluznými zelenými nebo modrými terčíky, jež zvyšují stabilitu při položení segmentu na hladší plochu nebo navzájem na sebe.

Výrobce dodává různé rozměry. Hmotnost prázdného APP o rozměrech 60 x 40 x 20 cm je 200 g. Při testování pevnosti byl na segment položen hliníkový plech o rozměrech 600 x 400 x 10 mm. Segment vydržel působení síly 5 kN kolmo na plech.


JIŘÍ MATĚJKA
Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR

JAROSLAV NAJMAN
LD Aviation Prague s.r.o.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů