Pátek, 26. dubna 2024

E.ON Energy Globe Award: Kdo ovládne české finále?

Celkem 217 energeticky úsporných projektů bylo letos přihlášeno do národního kola soutěže o ekologickou cenu E.ON Energy Globe Award ČR 2013.

E.ON Energy Globe Award: Kdo ovládne české finále?

V červenci z nich porota vybrala tři nejzajímavější v kategoriích Obec, Firma, Kutil a Mládež. Ty postoupily do národního finále, v němž se budou vybírat jak premianti jednotlivých kategorií, tak celkový vítěz.

V kategorii Obec byly do závěrečného hodnocení nominovány projekty: ESO Kněžice - První energeticky nezávislá obec Kněžice ve výrobě tepla a elektrické energie, Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd a Záchrana gotického hradu Soběslav.

KNĚŽICE: JAKO ZA ČASŮ PŘEDKŮ - NIC SE NEPONECHÁ BEZ UŽITKU

Projekt v Kněžicích na Nymbursku, který byl spuštěn už v roce 2006 zahájením provozu obecní centrální výtopny a bioplynové stanice a za nímž stojí nevšední aktivita starosty Milana Kazdy, není třeba čtenářům Moderní obce zvlášť představovat.

Připomeňme jen to, že >>bioplynka<< s kogenerační jednotkou o elektrickém výkonu 330 kW celoročně vyrábí ze zemědělských, z potravinářských a z dalších materiálů a odpadů elektřinu na prodej do elektrizační sítě a teplo pro vytápění obce. V topném období, kdy by teplo z ní nestačilo na vytápění obce, nastupuje kotelna na biomasu se dvěma teplovodními kotli o celkovém tepelném výkonu 1200 kW. Bioplynka zpracovává veškerou posečenou trávu z obecních ploch, ale na podzim i listí, celoročně odpady z domácností i jídelen a nahrazuje také čistírnu odpadních vod a kanalizaci.

DOLNÍ ÚJEZD: ŽÁKY HŘEJE TEPLO Z 24 ZEMNÍCH VRTŮ

Když v roce 2010 obec Dolní Újezd na Svitavsku během 1. etapy zateplení své základní školy podstatně snížila spotřebu plynu, hledala další možnosti úspor. Díky dotačnímu titulu, umožňujícímu kombinovat zateplení a výměnu zdroje tepla, si nakonec pořídila šest absorpčních tepelných plynových čerpadel, odebírajících teplo z 24 zemních vrtů. Starosta Ing. Stanislav Hladík poznamenává, že teplou užitkovou vodu pro školní kuchyni zajišťuje 12 vakuových solárních kolektorů na střeše budovy. >>V letošním horkém létě jsme přebytečné teplo z kolektorů prostřednictvím čerpadel ukládali do vrtů,<< říká starosta. Nepřijdou-li extrémní zimy, může podle jeho slov obec reálně dosahovat ročních úspor na energii 0,9 mil. Kč v cenách z roku 2012.

Kdyby některá jiná obec chtěla uskutečnit podobný projekt, starosta radí: >>Základem je kvalitní energetický audit a ekonomická rozvaha. Za předpokladu využití dotace je nutné pozorně prostudovat její podmínky, zejména budou-li reálně dosažitelné předepsané úspory. Tam by totiž mohl nastat problém.<<

SOBĚSLAV: KNIHOVNA V HRADNÍM PALÁCI ŠETŘÍ NÁKLADY NA ENERGII

Město Soběslav na Táborsku začalo se záchranou svého gotického rožmberského hradu ze 14. století už v roce 1993. Díky dotaci 36 mil. Kč mohlo v roce 2008 přikročit k vestavbě knihovny do hradního paláce podle projektu Ing. arch. Jaromíra Kročáka. Objekt paláce zůstal zachován ve stejném rozsahu i tvaru, ale byl do něho umístěn prosklený kontejner s vloženým mezipatrem pro městskou knihovnu. Knihovna s bezbariérovým vstupem a vlastním mikroklimatem je energeticky velmi úsporná, přičemž stěny se skládají ze starého hradního zdiva (150-200 cm), vzduchové bubliny (70 cm) a termoskla. Objekt je vytápěn plynovým kotlem a nachází se v něm vzduchotechnika s rekuperací tepla.

Starosta Ing. Jindřich Bláha k projektu, který už získal řadu architektonických ocenění, uzavírá: >>Náš gotický hrad dokládá, že energetické úspory lze hledat i v budovách, v nichž by to nikdo nečekal.<<


Které projekty mají v soutěži šanci. Máte takový i ve své obci?

Už 7. října budou vyhlášeny vítězné projekty v jednotlivých kategoriích (Firma, Obec, Mládež a Kutil) národní ceny E.ON Energy Globe Award ČR a představen bude rovněž celkový vítěz národního kola soutěže. Vítězný projekt obdrží 300 tisíc korun a postoupí do světového finále. To se bude konat v listopadu v Salcburku. Záznam z vyhlašování vítězů národního kola soutěže bude vysílán 19. října od 21:45 na ČT1.

Další ročník národního kola soutěže má být vyhlášen už v lednu 2014. Vladimír Vácha z koncernové komunikace E.ON Česká republika v té souvislosti vyjadřuje potěšení nad tím, jak mnoho obcí v ČR se do ní každoročně hlásí. Podle jeho slov nebývalý nárůst zaznamenávají výtopny na biomasu. Nicméně porota většinou oceňuje i nápad vedení obcí na podporu a motivaci občanů k energetickým úsporám. Letos tak byl mj. kladně hodnocen projekt Pavla Novotného, starosty z Jindřichovic pod Smrkem. Tam totiž podpora výstavby energeticky úsporných domů obsahuje i sociální kontex, neboť má zabránit odlivu mladých lidí.

>>Skrývá-li se za projektem i příběh spojený s jakýmikoli emocemi, je to půl cesty k úspěchu,<< dodává Vladimír Vácha a vybízí obce, aby sledovaly stránky www.energyglobe.cz a své zajímavé energeticky úsporné projekty do příštího ročníku soutěže určitě přihlásily.


Hlasujte pro nejsympatičtější projekt a vyhrajte atraktivní cenu

Až do 30. září (24:00) může veřejnost na internetu hlasovat pro nejsympatičtější projekt z celkem 12 nominovaných do finále národního kola soutěže E.ON Energy Globe Award ČR. Nominované projekty jsou vždy po třech ze čtyř kategorií: Obec, Firma, Mládež a Kutil.

Nejsympatičtější projekt získá na tři roky cenu od generálního partnera národního kola soutěže - společnosti BMW Group Česká republika, a to elektromobil BMW i3 spolu s dobíjecí stanicí.

Vylosovaní hlasující obdrží elektrokolo, pračku Gorenje i další hodnotné ceny.

Hlasovat pro konkrétní projekt lze na internetových stránkách www.energyglobe.cz, kde jsou pro případné hlasování i prostřednictvím SMS uvedena telefonní čísla pro jednotlivé projekty).

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů